Na hlavný obsah

Nepomáhali im ani čerpadlá, voda im vyvalila dvere. V obci na Gemeri rátajú škody po prívalových povodniach

Voda sa do obce doslova zliala z okolitých kopcov.

Nepomáhali im ani čerpadlá, voda im vyvalila dvere. V obci na Gemeri rátajú škody po prívalových povodniach
Obec Kunova Teplica po prívalových povodniach. Foto: RTVS

Jednou z najviac zasiahnutých obcí počas víkendových povodní na Gemeri bola Kunova Teplica. Starostka hovorí o šťastí, že prívalová voda nenapáchala veľké škody. Voda zaplavila rodinné domy aj bytovky.

Takto to vyzeralo v Kunovej Teplici v noci zo soboty na nedeľu. A takto to tam vyzeralo v stredu (9. 8.). Voda sa do obce doslova zliala z okolitých kopcov a zaplavila viac ako 60 domov.

„S takou rýchlosťou tá voda prišla, že nám ešte aj dvere vyvalila,“ priblížila obyvateľka obce Kunova Teplica.

Povodniam v Kunovej Teplice sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Zaplavilo najmä pivnice

Presné škody ešte obec ani obyvatelia vyčísliť nestihli. Zaplavilo najmä pivnice. Silný prúd vody zdevastoval aj miestny potok, ktorým za normálnych okolností preteká minimum vody. „Poškodilo celý potôčik, ktorý budeme musieť rekonštruovať. Tie svahové vody takým silným prúdom išli, že takú kalamitu narobili,“ povedala starostka obce Eva Gyenesová.

Čerpadlá miestnym obyvateľom pomohli až potom, keď ustál intenzívny dážď. „Odčerpávanie vody počas tej silnej búrky je také, že aj tak príde naspäť tá voda, skôr po tej búrke sa to odčerpávalo,“ vysvetlil veliteľ dobrovoľného hasičského zboru Kunova Teplica Gabriel Čapó.

Voda sa liala najmä od miestneho cintorína. Samospráva by tu chcela postaviť protipovodňovú nádrž. To si však vyžiada aktualizáciu projektu a zdroje od štátu či eurofondy. Obec by takýto projekt sama neutiahla. „To by asi mohlo pomôcť. Keby prišla zase nejaká prívalová vlna, tak by ju to tam zadržalo,“ doplnila starostka.

Obyvatelia si také silné búrky, aké ich zasiahli cez víkend, nepamätajú. Hovoria, že dažďa majú dosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny