Na hlavný obsah

Slovensko pomôže povodňami postihnutému Slovinsku, štát tam pošle pásové rýpadlá aj pracovníkov

Slovinsku zatiaľ pomohli tri európske krajiny.

Slovensko pomôže povodňami postihnutému Slovinsku, štát tam pošle pásové rýpadlá aj pracovníkov
Na snímke zaplavená slovinská obec Črna na Koroškem 6. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Slovensko pomôže Slovinsku pri zvládaní ničivých povodní poskytnutím štyroch ťažkých pásových rýpadiel. Na miesto nasadia piatich pracovníkov Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), ktorému technika patrí. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

„Ako vodohospodári pozorne a citlivo vnímame aktuálnu situáciu v Slovinsku. Ponuka pomoci kolegom v Únii je pre nás prirodzeným prejavom spolupatričnosti a profesijnej cti, keďže živel, s ktorým dennodenne pracujeme, hranice štátov, politík či jazykov nepozná,“ poznamenal generálny riaditeľ SVP Ladislav Glinda.

Pásové rýpadlá Slovinsko v súčasnosti mimoriadne potrebuje. Ako pripomína rezort vnútra, podľa informácií z Európskeho centrálneho monitorovacieho a riadiaceho strediska dve tretiny územia Slovinska bezprostredne zasiahli povodne a jej dôsledky. Rozsahom pomoci tak bude Slovensko patriť medzi najcennejších partnerov.

Poskytnutím pomoci prejavuje Slovensku solidaritu a nadväzuje na pomoc ponúknutú predsedom vlády SR Ľudovítom Ódorom, ktorý sa počas mimoriadnej situácie spojil so svojím slovinským náprotivkom Robertom Golobom.

Slovinská strana následne požiadala o konkrétne technické vybavenie prostredníctvom Európskeho mechanizmu civilnej ochrany (UCPM).

Spoľahlivý partner v krízach

Koordináciu humanitárnej pomoci, ako aj prepravu nadrozmerných strojov zabezpečuje sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra. Zástupca sekcie na mieste zabezpečí komunikáciu a koordináciu s miestnymi orgánmi. Zodpovedať bude aj za zasielanie pravidelných reportov o postupe prác.

„Úsilie, ktoré bolo pri zabezpečení takejto formy humanitárnej pomoci vyvinuté, má za cieľ čo najviac zmierniť následky tejto katastrofy a pomôcť s odstraňovaním škôd. Medzinárodní partneri dnes vnímajú Slovensko ako silného a spoľahlivého partnera a v prípade potreby sú rovnako pripravení poskytnúť pomoc Slovensku v akejkoľvek kríze,“ zdôraznila generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia MV SR Michaela Kaňová.

Zabezpečenie prepravy vrátane špeciálnych povolení na prejazd vysokotonážnych zariadení do Slovinska sa v súčasnosti rieši.

Ministerstvo vnútra v koordinácii s envirorezortom a rezortom diplomacie aktívne komunikujú s Európskou komisiou o možnostiach zabezpečenia prepravy na miesto vyslania.

V procese riešenia je z pohľadu sekcie krízového riadenia MV SR aj zapojenie ďalších zložiek štátnej správy. Pomoc Slovinsku doteraz poskytlo Nemecko, Francúzsko a Chorvátsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet