Na hlavný obsah

Nové fixácie hypoték môžu mať podľa NBS o 100 eur vyššie splátky. Riziko nesplácania je podľa bankovej asociácie malé

Do troch rokov sa skončí fixácia zhruba polovici hypoték.

Nové fixácie hypoték môžu mať podľa NBS o 100 eur vyššie splátky. Riziko nesplácania je podľa bankovej asociácie malé
Ilustračná snímka bytových domov. Foto: RTVS

Riziko nesplácania hypoték takmer neexistuje. Tvrdí to Slovenská banková asociácia (SBA) po stretnutí finančníkov, centrálnej banky a ministerstva financií. Politici kontrujú. Banky vraj zavádzajú a desaťtisícom domácností podľa nich hrozia problémy so splácaním úveru.

Do troch rokov sa skončí fixácia zhruba polovici hypoték. Po refixácii väčšine vzrastú mesačné splátky. Podľa prepočtov Národnej banky Slovenska (NBS) v priemere o 100 eur. „V súčasnosti neexistuje problém so splácaním úverov na bývanie,“ povedal analytik Slovenskej bankovej asociácie Marcel Laznia.

Bankári podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) zavádzajú. „Máme informácie z bankového sektora, že toto môže postihnúť tisíce, desaťtisíce slovenských rodín,“ povedal. Podľa analytika Marcela Lazniu však na základe vyjadrení členov Slovenskej bankovej asociácie neexistuje ani významné riziko nesplácania v blízkej budúcnosti.

Téme sa venovala redakcia RTVS a redaktor Ivan Tománek:

Okrúhly stôl finančníkov a politikov

Predseda parlamentu nedávno zvolal okrúhly stôl, za ktorým chcel s finančníkmi a politikmi nájsť spoločné riešenie. Bankári toto stretnutie najskôr odmietli. „Už sú ochotní s nami si sadnúť a rokovať. Túto vec som konzultoval s guvernérom NBS. Je tiež ochotný sa s nami stretnúť po 21. auguste, keď už budú nové údaje,“ priblížil Kollár.

„Ak príde pozvánka na diskusiu, rokovania, aj na úrovni, na ktorú sa pýtate, sme pripravení zúčastniť sa a spoločne hľadať riešenia,“ uviedla vo svojom stanovisku NBS. Banková asociácia priblíži svoje analýzy a navrhované riešenia na budúci týždeň v stredu. „Po tomto termíne sme otvorení odbornej diskusii aj na pôde Národnej rady SR,“ uviedla výkonná riaditeľka SBA Milena Koreňová.

Návrhy politických strán

Viaceré politické strany nám potvrdili, že sa nebránia sadnúť si s bankármi za spoločný stôl. Čo politická strana, to recept na to, ako skrotiť zdražovanie hypoték. Robert Fico navrhuje štátnu bonifikáciu. „Štát spolu s bankami musia pomôcť ľuďom, lebo mnohí ľudia môžu prísť o bývanie,“ vysvetlil.

Podľa Igora Matoviča (OĽANO a priatelia) by pomohlo „upokojiť situáciu to, keby každá banka poslala svojmu klientovi aktuálny prepočet, že čo sa stane, ak sa skončí fixácia úrokov“. Juraj Šeliga z Demokratov však namietal, že štát nevie za ľudí zaplatiť hypotéky. „Čo štát vie urobiť, a čo má strana Demokrati nachystané, je sociálny adresný fond,“ doplnil.

Člen predsedníctva strany Hlas-SD Tomáš Drucker navrhol: „Aby im predĺžili ich doterajšie fixácie o dva roky. Alebo aby im ponúkli také úročenie, ktoré bolo k 30. júnu 2022“. „Budeme teda riešiť jednak tých ľudí, ktorým by mali hypotéky narásť o viac ako 28 percent, ale ponúkame aj sériu ďalších opatrení,“ povedal Richard Sulík (SaS).

Podľa Lucie Plavákovej z Progresívneho Slovenska treba ľuďom umožniť predĺženie splácania. „Druhým riešením, ktoré ľuďom ponúkame, je zavedenie hypotekárnych prázdnin,“ dodala. KDH zas navrhlo zavedenie odvodu solidarity. „Výnos z tohto odvodu v hodnote 150 až 250 miliónov eur ročne by mal slúžiť na konsolidáciu verejných financií a na adresné opatrenia pre ľudí,“ doplnilo hnutie.

Poverený premiér Ľudovít Ódor tento týždeň pripomenul politikom, že úradnícky kabinet sleduje situáciu na trhu. Nie je to však kľúčový problém, ktorý by vláda mala riešiť. „Je to skôr v rovine zveličovania prostredníctvom predvolebnej kampane, než dát, ktoré máme na stole,“ povedal premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika