Na hlavný obsah

Obvinenie R. Kaliňákovi zrušili neštandardne, tvrdí Úrad špeciálnej prokuratúry. Vidí dve možnosti, k obom by došlo prvýkrát v histórii

ÚŠP reagoval na sociálnej sieti.

Obvinenie R. Kaliňákovi zrušili neštandardne, tvrdí Úrad špeciálnej prokuratúry. Vidí dve možnosti, k obom by došlo prvýkrát v histórii
Robert Kaliňák. Foto: TASR/Ján Krošlák

K zrušeniu obvinenia bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka podľa paragrafu 363 Trestného poriadku pristúpil netrestný námestník generálneho prokurátora Jozef Sedlák buď bez toho, aby mal k dispozícii vyšetrovací spis (stalo by sa tak prvýkrát v histórii), alebo mohol do vyšetrovacieho spisu nahliadnuť priamo na súde (stalo by sa tak zrejme prvýkrát v histórii). Na sociálnej sieti to konštatuje Úrad špeciálnej prokuratúry s tým, že spis k prípadu sa momentálne nachádza na Najvyššom súde SR.

„Môžeme potvrdiť, že po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR zo dňa 14. júna 2023 o zamietnutí sťažnosti prokurátora proti uzneseniu súdu prvého stupňa o odmietnutí obžaloby a vrátení vecí do prípravného konania, do dnešného dňa nebolo toto uznesenie tunajšiemu úradu spoločne s vyšetrovacím spisom doručené. Originál vyšetrovacieho spisu sa preto aj v súčasnosti stále nachádza na Najvyššom súde SR,“ uvádza špeciálna prokuratúra.

Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Sedlák, konajúc v mene generálneho prokurátora vyhovel návrhu obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka a v kauze „dorovnávania platu“ bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho zistiac porušenie zákona v jeho neprospech, zrušil právoplatné uznesenie vyšetrovateľky Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru, zo dňa 1. februára 2023. A to v časti, v ktorej bolo obvinenému vznesené obvinenie pre zločin podplácania spáchaného formou účastníctva ako organizátor. Informovala o tom v pondelok 7. augusta hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Preskúmaním veci boli podľa nej zistené závažné pochybenia, ktoré nebolo možné napraviť iným spôsobom a ktoré odôvodňovali zrušenie napadnutého právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní. Naopak, v prípade podnikateľa Jozefa Brhela nebolo jeho žiadosti o zrušenie obvinenia vyhovené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko