Na hlavný obsah

Exministrovi Kaliňákovi zrušili obvinenie v kauze doplácania platu exprezidentovi finančnej správy Imreczemu

Jozef Brhel vo veci naďalej zostáva obvinený.

Exministrovi Kaliňákovi zrušili obvinenie v kauze doplácania platu exprezidentovi finančnej správy Imreczemu
Na snímke Robert Kaliňák. Foto: TASR

Exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi zrušili obvinenie pre podplácanie v korupčnom prípade týkajúcom sa Finančnej správy SR.

Námestník generálneho prokurátora Jozef Sedlák vyhovel jeho návrhu pre zistenia porušenie zákona v jeho neprospech. Návrhu ďalšieho obvineného Jozefa Brhela nevyhovel, v prípade tak naďalej figuruje ako obvinený. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

„Boli zistené závažné pochybenia, ktoré nebolo možné napraviť iným spôsobom, a ktoré odôvodňovali zrušenie napadnutého právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní v časti, týkajúcej sa obvineného JUDr. Roberta Kaliňáka,“ uviedla hovorkyňa.

Z uznesenia o vznesení obvinenia nevyplývajú podľa jej slov žiadne skutočnosti, ktoré by vyjadrovali konanie obvineného ako organizátora korupcie. Vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ma vo veci znova rozhodnúť.

V odôvodnení majú chýbať skutkové aj právne úvahy, na základe ktorých sa trestnoprávne posudzovalo konanie obvineného.

„Nebol zistený ani nevyhnutný príčinný vzťah medzi konaním údajného organizátora a trestným činom hlavného páchateľa, keďže nebolo preukázané, že by sa obvinený JUDr. Robert Kaliňák akýmkoľvek spôsobom podieľal na zosnovaní alebo riadení konania obvineného Ing. Jozefa Brhela (tiež svedka Ing. Františka Imreczeho), ktoré napĺňa znak ´obstarávania veci všeobecného záujmu´, uvedený v skutkovej podstate trestného činu podplácania,“ zhrnula hovorkyňa.

Brhelovi nevyhoveli

Uznesenie bolo podľa GP nepreskúmateľné a došlo k porušeniu práva na obhajobu. Návrhu Jozefa Brhela námestník generálneho prokurátora nevyhovel.

„Nebolo zistené porušenie zákona, ktoré by odôvodňovalo zrušenie napadnutého právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní. Zistené skutočnosti v aktuálnom štádiu trestného konania dostatočne odôvodňujú záver o dôvodnosti trestného stíhania obvineného Ing. J. B. pre pokračovací zločin podplácania,“ zhrnula hovorkyňa.

NAKA obvinila Kaliňáka a Jozefa Brhela st. pre zločin podplácania začiatkom februára. Dôvodom boli podozrenia z poskytnutia úplatku osobe v riadiacej funkcii Finančnej správy SR. Obaja vtedy označili obvinenie za politicky motivované.

Prokurátor už na oboch v marci podal aj obžalobu na Špecializovaný trestný súd. Sudca ju v apríli odmietol. Vec vrátil prokurátorovi, pretože zistil závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko