Na hlavný obsah

Plavia sa na vode a unesú stovky kilogramov výbušnín. Ukrajina rozšírila svoj arzenál o nové drony

Dokážu preplávať obrovské vzdialenosti.

Plavia sa na vode a unesú stovky kilogramov výbušnín. Ukrajina rozšírila svoj arzenál o nové drony
Ilustračná snímka dronov. Foto: TASR/AP

Jedným z najnovších prírastkov v ukrajinskom zbrojnom arzenáli sú diaľkovo ovládané plavidlá určené pre útoky na ruské sily v Čiernom mori. Píše to server stanice CNN, ktorej reportér námorné drony videl na provizórne utajenej ukrajinskej vojenskej základni pri bližšie nešpecifikovanom jazere. Bezpilotné plavidlá môžu plávať až 800 kilometrov ďaleko, vybavené sú zhruba 300 kilogramami výbušniny.

Sivo sfarbená loď na dĺžku meria okolo päť metrov a tvarom pripomína o niečo širšie kanoe. Najnovšia verzia plavidla vyvinutého na Ukrajine váži až 100 kilogramov a dosiahne rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu.

Riadia ich z čierneho kufríka, ktorý po otvorení odhalí niekoľko obrazoviek, množstvo spínačov, joysticky a tlačidlá zakryté krytkami, na ktorých sú nápisy „odpáliť“.

Útoky bez námornej flotily

Drony, ktoré doteraz ukrajinská armáda držala v tajnosti, umožňujú podľa CNN krajine bez reálnej námornej flotily na mori útočiť aj vykonávať špionážne operácie proti Rusku, ktoré má pri ukrajinských brehoch výraznú početnú aj zbrojnú prevahu.

Ukrajina námorné drony podľa CNN použila okrem iného na júlový útok na Krymský most, ktorý vystavalo Rusko ako spojnicu medzi svojou pevninou a anektovaným Krymským polostrovom.

Moskva z útoku, podobne ako v prípade explózie na rovnakom moste vlani v októbri, obvinila Ukrajinu. K októbrovému útoku sa minulý týždeň prihlásila ukrajinská tajná služba SBU, k zásahu z polovice júla sa Kyjev nevyjadril.

Ukrajinské zdroje CNN potvrdili, že sa bezpilotné plavidlá podieľali na najmenej dvoch útokoch. Okrem toho nedávneho na Krymský most aj na údere v krymskom prístave Sevastopol z vlaňajšieho októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet