Na hlavný obsah

Po ničivom požiari v Banskej Štiavnici obnovujú historické budovy. Rekonštrukcia má trvať ešte niekoľko rokov

Od tragickej udalosti uplynulo takmer päť mesiacov.

Po ničivom požiari v Banskej Štiavnici obnovujú historické budovy. Rekonštrukcia má trvať ešte niekoľko rokov
Dve zo zhorených budov v Banskej Štiavnici majú už nové strechy. Foto: RTVS

V Banskej Štiavnici postupne obnovujú budovy zasiahnuté požiarom. Dve majú novú strechu a všetky ostatné dočasné prekrytie. Od tragickej udalosti uplynulo takmer päť mesiacov. Ničivý živel poškodil sedem budov a spôsobil škody za 30 miliónov eur.

Banská Štiavnica od požiaru v historickom centre mesta úzko spolupracuje s Lesmi Slovenskej Republiky a Zväzom spracovateľov dreva. Tí mestu poskytli materiálnu aj personálnu pomoc.

„Lesy poskytujú drevnú hmotu a drevospracujúci priemysel vytvára potom rezivo, z ktorého sa robia dočasné aj trvalé krovy. Treba sa im za to úprimne poďakovať, že pomáhajú v záchrane historických hodnôt,“ uviedla primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková.

Obnove zhorených pamiatok v Banskej Štiavnici sa venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Drevo za takmer 70-tisíc eur

V prvej fáze dostala Banská Štiavnica približne dvesto kubických metrov reziva za takmer 70-tisíc eur. Štátny podnik Lesy SR s mestom rokuje o ďalšej pomoci.

„Tá drevná hmota v tom prvotnom režime je predovšetkým na sanáciu a na účel ochrany, na dočasné prekrytie tých stavieb. Rekonštrukčné práce, aby bežní návštevníci mohli vidieť to mesto v takom šate, v akom sme si ho pamätali pred požiarom, tak budú toho dreva potrebovať možno ešte násobne viac,“ uviedol generálny riaditeľ Lesov SR Ján Marhefka.

„Pomohli sme dočasne alebo definitívne prekryť tri objekty. To bola pizzeria, Banka lásky a objekt Eleuzíny. A z toho dvesto kubických metrov darovaného dreva od Lesov SR sme popílili na Berggericht,“ priblížil prezident Zväzu spracovateľov dreva SR Peter Zemaník.

Všetky budovy, ktoré zasiahol požiar, vyčistili a dočasne prekryli. Dve budovy už majú novú strechu. Najviac zasiahnutá budova Banského múzea – Berggericht, ešte potrebuje projektovú dokumentáciu a reštaurátorský prieskum.

„V súčasnosti prebieha dočasné prekrytie a následne všetky tie procesy na definitívnu rekonštrukciu. Vedela by som si predstaviť takú rýchlejšiu realizáciu prác, no ale nepustí nás zákon o verejnom obstarávaní,“ uviedla primátorka Banskej Štiavnice.

Podľa nej by sa mali všetky budovy v správe mesta zrekonštruovať do roku 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny