Na hlavný obsah

Po novom môžete požiadať aj o príspevok na úpravu komína. Štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov čakajú zmeny

Malo by sa tiež zrýchliť vyhodnocovanie.

Po novom môžete požiadať aj o príspevok na úpravu komína. Štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov čakajú zmeny
Ilustračná snímka rekonštrukcie rodinného domu. Foto: RTVS

Šiesteho septembra vyhlásia štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov. Po novom bude môcť žiadateľ zahrnúť do nákladov aj úpravu komína, kotol na biomasu či batériové úložisko. Odborníci upozorňujú, že doterajšie výzvy vyhodnocovali úrady veľmi pomaly. Ministerstvo životného prostredia sľubuje zmeny.

Na dom v dezolátnom stave žiadal dotáciu aj Peter Čeman z Tuhára. V rámci tretej výzvy mu žiadosť schválili v apríli. „Priebežne si robíme a čakáme stále na podpis zmluvy, a teda na vyhodnotenie našej žiadosti,“ vysvetlil.

Na vyhodnotenie stále čakajú dokonca aj niektorí z prvej a druhej výzvy, ktoré spustili už pred desiatimi mesiacmi. Ministerstvo životného prostredia malo problém s nedostatkom pracovníkov. Prijalo preto nových.

„Predĺžili sme pracovný čas, zaviedli takzvané letné pracovné soboty, a tým pádom sa nám podarilo zrýchliť to posudzovanie až desaťnásobne,“ vysvetlil minister životného prostredia Michal Chrenko.

Výzve na obnovu rodinných domov sa venovali redaktori RTVS Radovan Kondrlík a Ľubomíra Hulínová:

Zložité prílohy predlžujú posudzovanie

Úrad vlády nariadil, že všetky výzvy sa musia vyhodnotiť do 15. augusta. Dôvodom zdĺhavého posudzovania sú aj zložité prílohy. V novej výzve preto ministerstvo nebude žiadať napríklad doklad o veku nehnuteľností, pre ktorý museli vrátiť asi 30 percent žiadostí.

„A to z toho dôvodu, že tento vek častokrát pri rodinných domoch postavených pred rokom 1976 obsahoval iný údaj o rodinnom dome, čo sa týka jeho parcelného čísla alebo toho označenia. A to z dôvodu zmien v rámci katastrálnych máp,“ vysvetlil riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Matej Kerestúr.

Uchádzači by sa mali poponáhľať

Štvrtú výzvu spustia 6. septembra. Prihlásiť sa môže od 9. októbra. „Po tom, ako si vyplní elektronický formulár, má 90 dní na to, aby nám zaslal kompletnú žiadosť. Prílohou musí byť aj energetický certifikát budovy pred obnovou alebo projektové energetické hodnotenie,“ vysvetlila zástupkyňa riaditeľa Slovenskej agentúry životného prostredia Kristína Korčeková.

Očakávajú 10 000 žiadateľov. Naposledy však kapacitu naplnili už 14 hodín od spustenia výzvy. „To, bohužiaľ, núti tých ľudí, aby si tam naozaj hneď ráno sadli k tej registrácii. V tretej výzve veľká časť žiadateľov, ktorí už mali možno aj pripravené nejaké veci, nakúpené certifikáty, pripravené firmy, ostali ako keby pred bránami,“ povedal analytik Budovy pre budúcnosť Richard Paksi.

Žiadateľ môže dostať maximálne 75 percent z celkových nákladov a zmena musí ušetriť aspoň 30 percent energie. Maximálna výška príspevku je 15 000 eur. Možnosti využitia peňazí sa rozšírili. „Plánujeme doplniť aj nové komínové teleso, respektíve vyvložkovanie existujúceho komína. Dopĺňame aj batériové úložiská v kombinácii s fotovoltickými panelmi,“ dodal Kerestúr.

Doteraz žiadatelia peniaze najčastejšie využívali na zakúpenie tepelných čerpadiel, zateplenie fasády, výmenu okien či strechy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika