Na hlavný obsah

Počítače zakúpené cez projekt Digitálny žiak skončili v záložni. Prípad rieši polícia, pracovníci komunitných centier ponúkajú pomoc

Obchodovanie s počítačmi za štátny príspevok je zakázané.

Počítače zakúpené cez projekt Digitálny žiak skončili v záložni. Prípad rieši polícia, pracovníci komunitných centier ponúkajú pomoc
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Počítače, ktoré mali slúžiť na vyučovanie, skončili v záložni. Tablety a notebooky zakúpené cez projekt Digitálny žiak takto predalo asi desať rodičov. Pracovníci komunitných centier navrhujú, aby počítače mali deti u nich. Štát spoluprácu s nimi zvažuje. Projekt spustilo ministerstvo investícií.

Obchodovanie s počítačmi, ktoré rodičia kúpia za príspevok od štátu, je zakázané. Rodiča zaväzuje zmluva, ktorú podpisuje, keď 350 eur dostane. Príspevok mohol dostať prvák na strednej škole, ale aj chudobnejšie deti, ktoré chodia na základnú školu a počítač doma nemajú.

Školským tabletom končiacim v záložniach sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

„My registrujeme úplne všetky výrobné čísla týchto zariadení, a máme ich spárované aj s tým konkrétnym zákonným zástupcom, jeho mailom aj telefónnym číslom, takže vieme identifikovať, ak sa takéto číslo na zariadení objaví napríklad v záložni,“ vysvetlil predseda Digitálnej koalície Mário Lelovský.

Asi 10 takýchto počítačov v záložni už skončilo. Prípad z Banskobystrického kraja rieši aj polícia. „Vďaka tomu kódu, ktorý tam je, v podstate nezmazateľný, sa polícii podarilo identifikovať tieto zariadenia,“ skonštatovala exministerka investícií Veronika Remišová.

Odborníci na riziko upozorňovali

Predtým, ako sa projekt spustil, odborníci upozorňovali, že to môžu niektorí rodičia zneužiť. „Ja sa domnievam, že to môže byť problém celého Slovenska. Predpokladám, že to má veľa čo dočinenia so socio-ekonomickým zázemím,“ uviedla Soňa Koreňová zo združenia Cesta mladých.

Pracovníci komunitných centier navrhujú, aby počítače za príspevok štátu nakúpili v budúcnosti ony. Deti by ich nemuseli mať doma.

„Buď si môžu nejakým systémom zapísania sa na konkrétny čas, zarezervovať si to zariadenie. Viem si predstaviť aj výpožičku zariadení. Viem si predstaviť aj systematické pracovanie, výuku ako pracovať s digitálnymi technológiami,“ povedala Koreňová.

Spolupráca s takýmito centrami by mohla byť realitou v budúcom roku. „Do komunitných centier by bola doručená technika ale aj pripojenie, takisto aj materiálno-technické vybavenie ako sú stoly, stoličky, monitory a podobne, aby sa v týchto tzv. digitálnych huboch mohli žiaci, ale aj dospelí oboznamovať s digitálnymi zručnosťami, a zlepšiť si tam príležitosť na trh práce,“ dodal Lelovský.

Projekt by mohol pokračovať aj v budúcnosti. Peniaze na počítače by opäť dostali prváci na stredných školách. Digitálna koalícia o tom rokuje s Európskom komisiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko