Na hlavný obsah

Pojednávanie v kauze Dobytkár musel senát súdu zrušiť, proces má pokračovať v septembri

Opäť sa ospravedlnil obhajca Juraja Kožucha.

Pojednávanie v kauze Dobytkár musel senát súdu zrušiť, proces má pokračovať v septembri
Na snímke exšéf PPA Juraj Kožuch, ktorého advokát sa ospravedlnil.

Hlavné pojednávanie v korupčnej kauze Dobytkár musel senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, zrušiť. Bolo vytýčené na 14. až 16. augusta. Malo pokračovať vykonávaním listinných dôkazov.

Pre neprítomnosť obhajcu obžalovaného exšéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožucha sa tak nestalo. Ospravedlnil sa pre náhle zdravotné problémy, jeho klient však trval na prítomnosti obhajcu. Proces má pokračovať 8. septembra. Pre TASR to v utorok (15. 8.) potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Bednáriková.

Kauza Dobytkár sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v PPA v súvislosti s prideľovaním agrodotácií.

Obžalobe z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti čelí nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, finančník Martin Kvietik, exšéfovia PPA Juraj Kožuch a Ľubomír Partika, podnikateľ Peter Kuba, právnik Milan Kopriva a Viktor Miklas, ktorý ako jediný vinu priznal.

Prokurátor podal obžalobu pôvodne na osem ľudí a päť právnických osôb. Jeden z obžalovaných Ľubomír Kropil v marci zomrel a z tohto dôvodu ŠTS rozhodol o zastavení trestného stíhania. Vlani pri výsluchu nevyužil ani jednu z možností vyhlásenia o vine či nevine.

Proces sa začal vlani 25. februára a doteraz v ňom vypovedali obžalovaní a viacerí svedkovia, medzi nimi aj exministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná či predseda SNS Andrej Danko, keďže rezort bol v tom čase pod gesciou SNS.

Výsluch majú za sebou aj žiadatelia o nenávratný finančný príspevok PPA. Pojednávacie dni v prípade Dobytkár sú vytýčené až do konca roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko