Na hlavný obsah

Senát odročil pojednávanie v korupčnej kauze Dobytkár, ochorel jeden z obhajcov

Pojednávania sú vytýčené až do decembra.

Senát odročil pojednávanie v korupčnej kauze Dobytkár, ochorel jeden z obhajcov
Na snímke Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici sa malo v pondelok (14. 8.) pokračovať pojednávanie v kauze Dobytkár. Senát súdu však pojednávanie odročil. Advokát jedného z obvinených – Juraja Kožucha sa ospravedlnil, pričom Kožuch nesúhlasil, aby sa pojednávalo bez neho. Tento týždeň sa malo pôvodne pojednávať tri dni.

O tom, či sa bude na ŠTS v Banskej Bystrici pojednávať v nasledujúcich dňoch, ešte rozhodne senát súdu, a to na základe lekárskej správy, ktorú má advokát doručiť. Z pojednávania sa pre zdravotné dôvody ospravedlnil aj obvinený Norbert Bödör. Ten však súhlasil, aby sa pojednávalo aj v jeho neprítomnosti.

V najväčšej korupčnej kauze týkajúcej sa prideľovania dotácií z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) sa začalo pojednávať vlani vo februári. Počas júnových pojednávaní sa totiž čítali len listinné dôkazy, ktoré sa týkali zmlúv uzavretých medzi žiadateľmi o dotácie a PPA.

Detaily o pojednávaní v kauze dobytkár pre reláciu Správy :24 poskytla redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Pôvodne sa obžaloba týkala ôsmich fyzických a piatich právnických osôb, no začiatkom roku 2023 zomrel jeden z hlavných obžalovaných – Ľubomír Kropil. Ten sa k poberaniu úplatkov priznal. Vypovedal tiež proti bývalému riaditeľovi PPA Ľubomírovi Partikovi.

Kropil v prípravnom konaní hovoril o úplatkoch vo výške tri milióny eur, na hlavnom pojednávaní ju napokon zmenil na 40-tisíc eur. Okrem Partiku čelí obvineniu aj jeho nástupca Juraj Kožuch, podnikateľ Peter Kuba či nitriansky oligarcha Norbert Bödör. Obvinenie sa týka podozrenia z prania špinavých peňazí.

Kauza zasiahla aj vedenie strany SNS. Na súde už vypovedal aj jej súčasný predseda Andrej Danko a bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Obaja museli vysvetliť vzťah s ďalším z obžalovaných – Martinom Kvietikom, ktorý mal byť rovnako súčasťou korupčnej schémy na PPA. Uňho mala končiť časť úplatkov, keď bol v riaditeľskom kresle Kožuch.

Vyšetrovací spis ku kauze Dobytkár má už teraz viac ako 30-tisíc strán. Predseda senátu ŠTS už v júni vytýčil pojednávania v tejto korupčnej kauze až do decembra 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko