Na hlavný obsah

Pokles inflácie sa podľa analytika očakával, vplyv na to mali nielen lacnejšie potraviny, ale aj zrušenie koncesií

Klesať by mohla až do konca roka.

Pokles inflácie sa podľa analytika očakával, vplyv na to mali nielen lacnejšie potraviny, ale aj zrušenie koncesií
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Miroslav Košírer, Dano Veselský, koláž RTVS

Poklesu úrovne inflácie na jednocifernú hodnotu pomohlo okrem zlacnenia niektorých potravín aj zrušenie koncesionárskych poplatkov. Pre RTVS to v pondelok (14. 8.) povedal analytik VÚB banky Michal Lehuta.

Inflácia podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v júli klesla na 9,7 percenta. Podľa Lehutu sa takýto pokles očakával, a to na základe skoršieho odhadu Štatistického úradu Európskej únie (Eurostat). Podľa Eurostatu na základe harmonizovanej metodiky inflácia tiež klesala, no stále sa drží nad úrovňou 10 percent.

Analytik VÚB banky priblížil, že zlacnela najmä elektrina a niektoré kategórie potravín. Konkrétne išlo o mliečne výrobky.

V júli však pomohli aj regulované ceny. Lehuta spomenul, že k poklesu inflácie na Slovensku prispelo aj zrušenie koncesionárskych poplatkov, ktoré sa radili do výdavkov domácností. Verejnoprávny telerozhlas od minulého mesiaca financuje štát – RTVS bude dostávať štátny príspevok vo výške 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu.

Pozrite si celý rozhovor s analytikom VÚB banky Michalom Lehutom o inflácii na Slovensku:

„Naopak nám draželi pohonné hmoty – benzín, nafta, ktoré tvoria najväčšiu časť inflácie v doprave. Ale v tej doprave draželi aj mestské a prímestské autobusy, mnohí si to možno všimli na bežných lístkoch. Draželi aj dovolenky, a ešte aj alkohol,“ priblížil analytik Lehuta.

Priemerná hodnota inflácie v eurozóne je päť percent, na Slovensku je teda takmer dvojnásobne vyššia. Podľa analytika za to môže fakt, že potraviny a energie tvoria väčšiu časť spotrebiteľského koša v porovnaní so západnými krajinami. Taktiež za to môže vyššia konzumácia spracovaných potravín.

Lehuta očakáva, že inflácia bude klesať aj v nasledujúcich mesiacoch, pričom do konca roka by sa podľa neho mohla znížiť aj pod šesť percent. Odhaduje, že v budúcom roku by mohla byť inflácia na úrovni piatich percent. Vplyv na ňu môže mať zvýšenie ceny plynu od januára 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika