Na hlavný obsah

Inflácia po vyše roku klesla na jednocifernú hodnotu, najviac ju stále ovplyvňujú ceny potravín, bývanie a energie

V júli bola na úrovni 9,7 percenta.

Inflácia po vyše roku klesla na jednocifernú hodnotu, najviac ju stále ovplyvňujú ceny potravín, bývanie a energie
Na ilustračnej snímke potraviny. Foto: RTVS

Celková inflácia klesla v júli už piaty mesiac po sebe. V medziročnom porovnaní boli tovary a služby drahšie o 9,7 percenta. Spomalenie na jednocifernú hodnotu prišlo po viac ako roku. Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú stále ceny potravín s nealko nápojmi, ktoré spolu s bývaním a energiami tvoria dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Dynamika rastu cien potravín sa spomaľuje už štyri mesiace. V júli boli medziročne drahšie o 16,5 percenta. Dobrou správou podľa úradu tiež je, že tempo medziročného rastu sa spomalilo vo všetkých deviatich zložkách potravín. Viac ako 20-percentný rast cien pretrval už len pri zelenine a váhovo menej významných zložkách, ako pochutiny, cukor, džem a cukrovinky.

Prvýkrát po vyše dvoch rokoch dokonca poklesli ceny jednej z deviatich tried potravín. Oleje a tuky zlacneli o 3,3 percenta. Bolo to však podľa úradu dôsledkom najmä minuloročného vysokého júlového rastu cien masla a olejov.

Inflácia - vývoj spotrebiteľských cien v SR podľa národnej metodiky od júla 2021 do júla 2023.
Inflácia – vývoj spotrebiteľských cien v SR podľa národnej metodiky od júla 2021 do júla 2023.Foto: Štatistický úrad SR

Rast cien v odbore bývanie a energie v júli klesol na 8,4 percenta. To bola najnižšia hodnota od decembra 2021. Nad úrovňou 15 percenta sa však stále udržali rasty cien tepelnej energie. Takmer o tretinu boli stále medziročne vyššie ceny pevných palív.

Bázický efekt, teda zvýšenie cien v predošlých mesiacoch, ktoré sa prejavuje celých nasledujúcich dvanásť mesiacov, ovplyvňoval infláciu pri mnohých položkách spotrebného koša.

Rast nad 20 percenta si aj v júli udržali naďalej ceny napríklad tovarov a služieb na bežnú údržbu domácností, primárneho a predprimárneho vzdelávania. Rast nad 10 % si zachovali aj ceny v reštauráciách a kaviarňach, ubytovacích službách, dovoleniek, ako aj tovarov a služieb osobnej starostlivosti.

Tlmiaci účinok mal najnovšie aj pokles cien rekreačných služieb a kultúry ovplyvnený zrušením koncesionárskych poplatkov. Z minulých mesiacov pretrval aj tlmiaci efekt medziročne lacnejších pohonných látok, o 16,3 percenta.

Téme sa v reportáži venoval aj redaktor RTVS Vladimír Amrich:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika