Na hlavný obsah

Pomoc horských aj leteckých záchranárov potrebovali vo Vysokých Tatrách krátko po sebe dvaja turisti

Neboli to však jediné sobotné zásahy horských záchranárov.

Pomoc horských aj leteckých záchranárov potrebovali vo Vysokých Tatrách krátko po sebe dvaja turisti
Horskí záchranári prevážajú vrtuľníkom zraneného turistu. Foto: www.hzs.sk

Pomoc horských i leteckých záchranárov potrebovali v sobotu (19. 8.) vo Vysokých Tatrách krátko po sebe dvaja turisti. Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke informovala, že najprv muž a po ňom aj žena si pádom privodili vážnejšie zranenia.

V popoludňajších hodinách žiadali najprv o pomoc pre poľského turistu, ktorý pri prechode Baraních rohov spadol z ich vrcholu s uvoľnenou skalou smerom na severnú stranu. „Pri páde si spôsobil poranenie hlavy, hornej a dolnej končatiny. Jeho šťastím bolo, že sa pád zastavil nad skalným zrázom a aj to, že na mieste sa nachádzala lekárka, ktorá mu poskytla prvotné ošetrenie,“ uvádza HZS.

O súčinnosť požiadali posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, ktorá spustila ku pacientovi horského záchranára. Zraneného turistu transportovali vrtuľníkom na heliport v Starom Smokovci, kde si ho prevzala privolaná posádka rýchlej zdravotnej pomoci.

Zranené turistky

Ešte v priebehu záchrannej akcie pod Baraními rohami HZS prijala ďalšiu žiadosť o pomoc, tentoraz pre 44-ročnú slovenskú turistku. Žena si na turistickom chodníku pod vrcholom Kriváňa rovnako pádom spôsobila zranenia hlavy a tiež hornej a dolnej končatiny. Pre urýchlenie záchrannej akcie zásah odovzdali posádke leteckých záchranárov, ktorá ho prevzala a vykonala samostatne.

Úraz dolnej končatiny po pošmyknutí a páde utrpela v sobotu v chatovej osade Jedľoviny pod Martinskými hoľami aj 74-ročná žena. Turistke pomáhali horskí záchranári.

HZS o súčinnosť požiadali prostredníctvom tiesňovej linky zdravotnícki záchranári, keďže sa ku pacientke nevedela dostať posádka Rýchlej zdravotnej pomoci (RZP). „Horskí záchranári žene končatinu ošetrili a zafixovali vákuovou dlahou. Po transportovaní na nosidlách ju na príjazdovej ceste odovzdali privolanej posádke RZP,“ informovala HZS na svojom webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny