Na hlavný obsah

Portugalsko naďalej bojuje s lesnými požiarmi, Španielsko trápi sucho a vlna horúčav

Pyrenejský polostrov zasiahlo extrémne počasie.

Portugalsko naďalej bojuje s lesnými požiarmi, Španielsko trápi sucho a vlna horúčav
Ilustračná snímka - ľudia na pláži v Barcelone. Foto: ČTK/AP/Emilio Morenatti

Na juhu Portugalska pri meste Odemira stále bojujú s lesným požiarom, ktorý tam vypukol cez víkend. Na mieste je na 1 080 hasičov, informoval pravodajský server Observador. Lesy horia aj na ďalších miestach krajiny, najvyššie varovanie pred požiarmi momentálne platí pre stovku obcí v Portugalsku.

Dôvodom je sucho a ďalšia vlna horúčav. Tá má v stredu (9. 8.) vrcholiť v Španielsku s teplotami opäť vyše 40 stupňov Celzia. Až 36 stupňov Celzia očakávajú v stredu aj v juhofrancúzskom Toulouse.

V Portugalsku sú teraz podľa stránok civilnej obrany aktívne tri desiatky požiarov, najhoršia je situácia pri Odemire, kde kvôli plameňom preventívne evakuovali už skôr vyše 1 400 ľudí.

Najvyššie varovanie pred požiarmi platí v stovke obcí na severe a v centrálnej časti Portugalska. Výstrahu vydáva portugalský úrad IPMA, ktorý hodnotí teploty, vlhkosť, rýchlosť vetra a predpoveď zrážok.

Najhoršia je v tomto zmysle situácia v oblasti mesta Bragança na severe krajiny, kde meteorológovia čakajú teploty okolo 38 stupňov Celzia. Vysoké riziko požiarov je v ďalších 60 oblastiach vrátane Lisabonu.

Vlna horúčav v Španielsku

S ďalšou tohtoročnou vlnou horúčav sa od pondelka (7. 8.) stretávajú na Pyrenejskom polostrove aj Španieli. Vlna horúčav tam má podľa miestnych médií v stredu vrcholiť s teplotami vyše 40 stupňov, ktoré sa čakajú nezvyčajne aj na severe krajiny v oblasti Burgosu či Sorie. Vyše 40 stupňov má byť napríklad aj v Baskicku, až 44 stupňov Celzia čakajú v Andalúzii.

Najvyššie varovanie v Španielsku kvôli vysokým teplotám platí pre 12 miest v deviatich provinciách, vrátane juhu madridského regiónu. Miestne úrady odporúčajú v týchto oblastiach nevychádzať do ulíc medzi 13. a 20. hodinou, napísal denník El País.

Španielsko zažilo tiež ďalšiu tropickú noc, keď teploty neklesli pod 20 stupňov. Na juhu a stredomorskom pobreží bolo v noci aj 25 stupňov.

Na severe Francúzska bude v stredu mierne oblačno, ale na juh krajiny sa opäť vráti prudké slnko a vysoké teploty. V Toulouse očakávajú až 36 stupňov Celzia, len o tri stupne menej bude podľa meteorológov v Marseille, uvádza stanica BFM TV.

Užívatelia sociálnych sietí vo Francúzsku vášnivo diskutujú o sfarbení meteorologických máp a snahe médií ovplyvniť verejnosť a presvedčiť ľudí o naliehavosti problému globálneho otepľovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet