Na hlavný obsah

Pre chybný príkaz NASA stratila kontakt so sondou Voyager 2

Loď je vzdialená miliardy kilometrov od Zeme.

Pre chybný príkaz NASA stratila kontakt so sondou Voyager 2
Sonda Voyager 2 odštartovala z Floridy v roku 1977 s cieľom preskúmať slnečnú sústavu. Foto: TASR/AP

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa snaží zachytiť signál zo sondy Voyager 2, s ktorou stratil kontakt pred viac ako týždňom. Loď, vzdialená miliardy kilometrov od Zeme, je bez kontaktu od chvíle, keď riadiace centrum omylom vyslalo nesprávny príkaz.

Informoval o tom v utorok (1. 8.) denník The Guardian. Anténa sondy sa posunula len o dve percentá, čo však stačilo na prerušenie komunikácie.

NASA v pondelok (31. 7.) uviedla, že jej obrovská anténa v austrálskej Canberre teraz hľadá akýkoľvek signál. Voyager 2 je teraz od Zeme vzdialený 19 miliárd kilometrov a trvá viac ako 18 hodín, kým signál dorazí na Zem.

O nadviazanie kontaktu sa teraz snaží aj Laboratórium prúdového pohonu (JPL) NASA, ktoré riadi misiu Voyager. V nadchádzajúcom týždni tamojší odborníci naslepo vyšlú správny príkaz v nádeji, že sondu zasiahnu. Ak odborníci nebudú úspešní, NASA bude musieť počkať do októbra na automatický reštart systémov, ktorý by mal podľa agentúry obnoviť komunikáciu.

Sonda Voyager 2 odštartovala z Floridy v roku 1977 s cieľom preskúmať slnečnú sústavu a najmä Jupiter, Saturn, Urán a Neptún. Do medzihviezdneho priestoru vstúpila v roku 2018. Len niekoľko týždňov pred ňou NASA vyslala do vesmíru sondu Voyager 1. Tá je od Zeme vzdialená 24 miliárd kilometrov, čo z nej robí najvzdialenejší objekt vytvorený človekom od našej planéty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet