Na hlavný obsah

Vzrušujúci objav astronómov: Vo vesmíre spozorovali vodnú paru a ideálne miesto pre vznik planét podobných Zemi

V planetárnom systéme môžu vzniknúť nové planéty.

Vzrušujúci objav astronómov: Vo vesmíre spozorovali vodnú paru a ideálne miesto pre vznik planét podobných Zemi
Ilustrácia hviezdy PDS 70. Foto: NASA, ESA, CSA, J. Olmsted

Astronómovia spozorovali v okolí blízkej hviezdy vodnú paru. Predpokladajú, že by sa vďaka tomu mohol na okolitých planétach jedného dňa formovať život. Ide o mladý planetárny systém, ktorý vedci označujú ako PDS 70 a od Zeme je vzdialený 370 svetelných rokov. Téme sa venoval na svojom webe CNN.

Hviezdu v systéme PDS 70 obklopujú dva rôzne disky plynu a prachu, teda zložky potrebné na vznik hviezd aj planét. Vďaka Webbovmu teleskopu sa podarilo zistiť, že práve vnútorný disk, kde sa vodná para nachádza, je ideálnym miestom na vznik nových planét a hviezd, podobných tým v našej slnečnej sústave. Uvádzajú to vedci v novej štúdii.

„Vodu sme videli aj v iných diskoch, ale nie tak blízko a v systéme, kde sa v súčasnosti zostavujú planéty. Takýto typ merania sme pred Webbom nemohli uskutočniť,“ uviedla vo vyhlásení hlavná autorka štúdie Giulia Perottiová.

Odkiaľ voda pochádza

Vedci predpokladajú, že atómy vodíka a kyslíka sa vo vnútornom disku spájajú a tým vytárajú molekuly vody. Druhou teóriou je, že sa ľadové častice prachu presúvajú z chladnejšieho vonkajšieho disku do horúceho vnútorného disku, tým pádom sa ľad mení na vodnú paru.

To, že je para vo vesmíre stabilná, vysvetľujú tým, že okolitý prach ju chráni pred rozpadom, ktorý by za iných okolností silné žiarenie hviezdy spôsobilo. Výskumný tím bude tento jav naďalej pozorovať pomocou Webbovho teleskopu. Bude sa snažiť odhaliť viac tajomstiev spojených so vznikom nových planét.

„Tento objav je mimoriadne vzrušujúci, pretože skúma oblasť, v ktorej sa zvyčajne formujú skalnaté planéty podobné Zemi,“ uviedol vo vyhlásení spoluautor štúdie Thomas Henning.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet