Na hlavný obsah

Rekonštrukcia letiska Sliač by sa mohla začať začiatkom budúceho roka, tvrdí minister obrany

Letisko pripravujú na nové stíhačky F-16

Rekonštrukcia letiska Sliač by sa mohla začať začiatkom budúceho roka, tvrdí minister obrany
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Letisko Sliač by mali začať rekonštruovať začiatkom budúceho roka. Pre RTVS to povedal poverený minister obrany Martin Sklenár. Strategické letisko pripravujú na príchod nových stíhačiek typu F-16. Suma za modernizáciu však začína rásť.

Nákup amerických stíhačiek F-16 odklepla ešte vláda Petra Pellegriniho v roku 2018. Vtedajší minister obrany Peter Gajdoš hovoril, že aby mohli pristáť na letisku Sliač, bude potrebné ho zrekonštruovať za 55 miliónov eur.

„Stavbu budú realizovať týmto rokom 2019, ukončia ju v roku 2022,“ uviedol Gajdoš v októbri 2019.

Téme sa venoval aj redaktor RTVS Andrej Bálint:

Pandémia covidu a ruská agresia na Ukrajine však ceny zvýšili. Rezort obrany rekonštruuje letisko v troch úrovniach – v rámci národných projektov, programu bezpečnostných investícií NATO a tú hlavnú a najdrahšiu časť prác bude realizovať agentúra Severoatlantickej aliancie NSPA – za 126 miliónov eur.

„Postupne hodnota tejto predpokladanej zákazky rastie aj vzhľadom na zmeny v bezpečnostnom prostredí, aj zmeny na trhu so stavebnými materiálmi,“ skonštatoval minister Sklenár.

Ministerstvo obrany však odhaduje, že cenu za projekty, ktoré zrealizuje agentúra NSPA, sa podarí ešte znížiť. Hovoria o tom aj prepočty analytikov z ministerstva financií.

„Útvar hodnoty za peniaze v spolupráci s ministerstvom obrany pripravili referenčný rozpočet vo výške 92 miliónov eur, z čoho stavebné náklady sú 75 miliónov eur,“ skonštatoval analytik Útvaru hodnota za peniaze Michal Jerga.

Rizikom môže byť dĺžka prác

Rizikom však podľa analytika môže byť dĺžka prác. „My sme ministerstvo obrany upozorňovali, aby sa prípravnej fáze projektu venovali tak, aby realizácia bola bezproblémová, aby nedošlo k zdržaniam a navýšeniu ceny projektu,“ dodal Jerga.

„Predpokladáme, že rekonštrukcia by mohla začať začiatkom budúceho roka. Vtedy by mal byť zhotoviteľ vybraný,“ povedal Sklenár.

Na letisku musia ešte rozšíriť rolovacie dráhy, zrekonštruovať hangáre či vybudovať vstup od obce Sielnica.

Konečná cena však bude závisieť až od výsledkov obstarávania a uzatvorených zmlúv. Rezort obrany odhaduje, že kompletne celá rekonštrukcia letiska môže stáť približne 177 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko