Na hlavný obsah

Rodina na Spiši prišla o strechu nad hlavou. Udrel do nej blesk a zhorela, následne ich vytopil silný lejak

Búrky úradovali aj na Spiši a pod Tatrami.

Rodina na Spiši prišla o strechu nad hlavou. Udrel do nej blesk a zhorela, následne ich vytopil silný lejak
Požiar strechy rodinného domu na Spiši. Foto: RTVS

Intenzívne búrky potrápili aj ľudí na Spiši. Niektoré toky dosiahli druhý aj tretí stupeň povodňovej aktivity. Situácia nebola až taká vážna ako južnejšie v okolí Rožňavy.

Sériu búrok na Spiši sprevádzali krúpy, prudký lejak, ale najmä mimoriadna aktivita bleskov. Zachytili sme aj kuriozitu, keď blesk udrel šesťkrát po sebe do toho istého miesta.

Voda zaplavila niektoré ulice v Poprade, hasiči odčerpávali vodu z pivníc rodinných domov a prevádzok. V noci zasahovali v okresoch Poprad a Kežmarok 20-krát. Nadránom stúpli hladiny riek a potokov v regióne. Niektoré sa vyliali z koryta.

Vyčínanie počasia na Spiši a pod Tatrami monitorovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Po nočných búrkach a lejakoch hladina rieky Poprad v Kežmarku stúpla o približne jeden a pol metra. Primátor sa domnieva, že situáciu zachraňujú poldre vybudované v bývalom vojenskom priestore Javorina. Po tretej ráno vyhlásili na rieke druhý povodňový stupeň. Situácia sa však počas dňa stabilizovala.

„Rieka Poprad nám kulminovala , kedy chýbalo sedem centimetrov do vyhlásenia tretieho stupňa,“ spresnil primátor Kežmarku Ján Ferenčák. Polder, ktorý vybudovali po masívnych povodniach z roku 2010, chráni mesto a okolité dediny. Priamo na mieste bolo vidieť, koľko vody sem stieklo z okolitých lesov.

„Je to obrovská masa vody, obrovská sila. Sú tam zachytené aj nečistoty, ktoré by určite spôsobovali na mostoch problémy. Naozaj, myslím si že tento polder plní svoju úlohu,“ myslí si starostka obce Tvarožná Dagmar Matiová.

„Zachytil tu prvú prívalovú vlnu. A v tom prípade môžeme povedať, že našťastie máme tento polder, lebo už by sme mali vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity,“ dodal Ferenčák.

Búrka ustala, no blesk zasiahol dom

Na sériu búrok z posledných hodín určite nezabudne rodina z Klčova. Priamo do ich domu totiž udrel blesk no a čo nezničil požiar, to zničil následný lejak.

Sused a priamy svedok opisuje ako po údere blesku odpálilo na dome bleskozvod. Nevedia si vysvetliť, odkiaľ sa vzal, keďže búrka v čase zásahu ustála. Myslia si , že mohlo ísť o guľový blesk. Po zásahu si všimli, že horí strecha.

„To bola taká pecka, že som až nepočul na uši. Keď som vyšiel z domu, som plakal ako malý chlapec. Poznáme sa, sú to dobrí ľudia a je to smutné,“ opisoval situáciu sused Marek Šidlovský.

Vďaka pomoci susedov z ulice sa podarilo strechu za 24 hodín prekryť. Keď to počasie dovolí, vysušia ho a rodina sa bude môcť vrátiť domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny