Na hlavný obsah

Rusko pri útoku na Cherson zasiahlo nemocnicu. Jeden lekár zahynul

Piati zdravotníci utrpeli zranenia.

Ruské jednotky pri utorkovom (1. 8.) ostreľovaní centra Chersonu na juhu Ukrajiny zasiahli zdravotnícke zariadenia. Zahynul lekár, piati zdravotníci utrpeli zranenia, uviedla agentúra Ukrinform s odvolaním sa na miestne úrady. Podľa činiteľov utrpela veľmi vážne zranenia aj zdravotná sestra.

„Zásah utrpelo zdravotnícke zariadenie. Zahynul mladý lekár, ktorý tu pracoval len pár dní. Zranenia utrpela zdravotná sestra, o jej život teraz lekári bojujú,“ uviedol veliteľ vojenskej správy mesta Roman Mročko. Lekár podľa oznámenia oblastnej prokuratúry podľahol množstvu poranení spôsobených črepinami.

Rusko pri ostreľovaní Chesonu zasiahlo nemocnicu.
Rusko pri ostreľovaní Chesonu zasiahlo nemocnicu.Foto: Chersonská oblastná prokuratúra

Šéf chersonskej oblastnej správy Oleksandr Prokudin neskôr na telegrame informoval ešte o štyroch zranených zdravotníkoch. „Diagnostikovali im otras mozgu a akútna stresová reakcia. Poskytli im lekársku starostlivosť. Nie sú v ohrození života,“ uviedol Prokudin. Pôvodné informácie hovorili o mŕtvom lekárovi a ťažko zranenej sestre.

Podľa agentúry Ukrinform poškodili dve oddelenia nemocnice vrátane chirurgického, pričom operačnú sálu zničili. Prokurátori uviedli, že incident dokumentujú ako vojnový zločin spáchaný armádou agresora.

Moskva stále popiera, že by ruskí vojaci útočili na Ukrajine na civilistov alebo na civilné ciele.

Cherson bol jediným oblastným centrom, ktorého sa ruské vojská dokázali zmocniť po svojom vpáde na Ukrajinu vlani vo februári. Pod tlakom ukrajinskej protiofenzívy sa však vlani v novembri musela stiahnuť z mesta ležiaceho na pravom, západnom brehu Dnepra. Odvtedy mesto pravidelne ostreľujú.

Agentúra Reuters zároveň upozornila na ostreľovanie obce Peršotravneve v Charkovskej oblasti, pri ktorom podľa tamojšieho oblastného šéfa Oleha Syněhubova zahynula postaršia žena a jeden muž bol zranený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet