Na hlavný obsah

Šéf SaS Sulík priznal niekoľkotisícovú oslavu po EXPO 2020 v Dubaji, obvinenia zo šafárenia odmieta

Uznal aj chybu pri zmluve o poradenstve s jeho dcérou.

Šéf SaS Sulík priznal niekoľkotisícovú oslavu po EXPO 2020 v Dubaji, obvinenia zo šafárenia odmieta
Richard Sulík (SaS) priznal účtovné nezrovnalosti s výstavou EXPO 2020 v Dubaji. Foto: RTVS

Bývalý minister hospodárstva Richard Sulík priznal určité nezrovnalosti v účtovníctve výstavy EXPO 2020 v Dubaji. Uznal aj to, že zmluva s jeho dcérou o odbornom poradenstve nebola správnym rozhodnutím. Obvinenia politických súperov, že šafáril zo štátnymi peniazmi, však popiera.

Bývalý minister hospodárstva tvrdí, že slovenský pavilón na svetovej výstave videlo každý deň viac ako deväťtisíc ľudí a získali sme dve ocenenia. Trvá na tom, že prezentácia Slovenska v Dubaji bola úspechom a oslavu si zaslúžili.

„Odhadujem, že to mohlo byť niekoľko tisíc eur. No tak dobre, stalo sa to. Bol na to dôvod. Mrzí ma ľudsky to, že z tých ľudí, ktorí tam oslavovali, niekto z nich sa natoľko znížil, že to nahral – asi si to nahrali viacerí – ale že to zverejnil,“ povedal Sulík.

Vyjadrenia Richarda Sulíka k EXPO 2020 v Dubaji do reportáže zmonitorovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Politici spochybňujú aj ďalšie výdavky

Politickí protivníci už mesiace spochybňujú aj ďalšie výdavky. „A tých 54-tisíc, nezaplatený účet v reštauráciách, na to čo povedal? Tých päť apartmánov prenajatých, kde pol roka býval, nikto nevie kto, ale všetci vedia, že Sulíkove kamarátky a kamaráti? To kto zaplatí?“ pýtal sa šéf OĽANO Igor Matovič.

„Ja som si nocľah platil súkromne, lebo som bol na apartmáne s mojou dcérou, tak som si dovolil takú rozšafnosť, že za to, že ministerstvo mne nemuselo platiť 800 eur nocľah na štyri dni, tak som ju zobral do vládneho špeciálu, kde tak či tak bolo jedno alebo dve miesta voľné. Potom to bolo vytiahnuté, rozmazané. To, čo bola chyba, ktorú som urobil, že som ju nechal podpísať tú nešťastnú zmluvu o poradenstve. Bohužiaľ, nikto nie je dokonalý, to sa stáva,“ skonštatoval Sulík.

„Je tam tiež otázka, či aktivity, ktoré sa realizovali v Dubaji boli aj rozpočtovo kryté, či boli dodržané aj všetky povinnosti, ktoré boli na pleciach tých, ktorí zodpovedali za realizáciu nášho stánku v Dubaji,“ uviedol predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy.

„Stojím si za tým, že rozpočet nebol prekročený, to je dôležité a áno, priznávam, že v účtovníctve sú nejaké nezrovnalosti, neviem sa k nim detailne vyjadriť, nie som účtovník,“ dodal šéf SaS Sulík. Prisľúbil, že sa vyjadrí aj konkrétne. Hneď po tom, ako vydá správu z kontroly hospodárenia počas výstavy EXPO v Dubaji Najvyšší kontrolný úrad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko