Na hlavný obsah

Šéfovala firme obchodujúcej so zbraňami, teraz ju chcú nasilu zavliecť do Vietnamu. Známy prípad únosu sa môže zopakovať

Exkluzívne pre RTVS o prípade prehovoril vietnamský novinár.

Šéfovala firme obchodujúcej so zbraňami, teraz ju chcú nasilu zavliecť do Vietnamu. Známy prípad únosu sa môže zopakovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Šesť rokov po únose Vietnamca Trina Čuan Thana z Berlína cez Bratislavu do Hanoja sa nemecká polícia zaoberá ďalším politickým prípadom. Ide o vysoko postavenú vietnamskú podnikateľku, ktorá ušla do zahraničia. Exkluzívne pre RTVS o prípade porozprával vietnamský novinár.

Bývalá generálna riaditeľka firmy AIC Group patrila podľa magazínu Forbes medzi 50 najvplyvnejších žien vo Vietname. A keďže bola aj veľmi blízkou osobou premiérovi Pham Minh Činovi, zrejme ju varovali, že sa chystá vykonštruovaný proces, v ktorom bude čeliť obvineniu z korupcie a porušenia predpisov pri verejných zákazkách.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Tibor Macák:

Vlani v máji na ňu vydali zatykač, ale to už bola v zahraničí. Vietnamský novinár Khoa Le Trung žijúci v Berlíne ako prvý informoval o tom, že Nguyen žije v Nemecku a všetky obvinenia popiera. Podľa dostupných zdrojov ide o vnútorné súperenie medzi premiérom, generálnym tajomníkom komunistickej strany Vietnamu a ministrom vnútra.

„Podľa mojich informácií Nguyen Nhanová žije v jednom z veľkých nemeckých miest a zrejme je aj pod ochranou polície. Pretože bola dlhé roky v kľúčovej pozícii na čele firmy obchodujúcej so zbraňami, disponuje tajnými informáciami. A to nielen o vietnamskej armáde, ale aj o jej zahraničných obchodných partneroch,“ priblížil vietnamský novinár.

Praktiky vietnamskej armády

Firma AIC robila podľa Khou Le Trunga obchody so zbraňami, ktoré dosahovali ročne obrat vo výške niekoľkých miliárd dolárov. Obchodné praktiky so zbraňami vietnamskej armády opísali aj v tajnom dokumente, ktorý má novinár k dispozícii.

„Tento desaťstranový tajný dokument je veľmi dôležitý. Sú v ňom detailne opísané niektoré obchody so zbraňami, ako aj spolupráca s cudzími tajnými službami. V dokumente je niekoľko fotografií z rokovaní v Spojených arabských emirátoch. Spomínajú sa v ňom okrem iného aj zbrojné obchody s Izraelom, Ruskom alebo Čínou,“ uviedol novinár.

Keďže Nguyen Nemecko odmieta vydať, vyšlo najavo, že vietnamská tajná služba sa snaží dostať ju späť do Vietnamu ilegálnou cestou tak, ako to bolo v prípade únosu Trina Čuan Thana.

Ak Nguyen prehovorí o obchodoch so zbraňami vo Vietname, môže to mať nepríjemné následky pre tých obchodníkov zo zahraničia, ktorí sa k zákazkám v Hanoji dostali korupčným spôsobom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet