Na hlavný obsah

V kauze únosu Vietnamca padol v Berlíne rozsudok

Člen vietnamskej tajnej služby dostal päť rokov.

V kauze únosu Vietnamca padol v Berlíne rozsudok
Odsúdený Vietnamec Anh Tu Le (uprostred) pred súdom v Berlíne. Foto: RTVS

Nemecký súd poslal na päť rokov za mreže Anh Tu Leho, člena komanda únoscov vietnamskej tajnej služby. Odsúdili ho za účasť na únose vietnamského politika v roku 2017 v Berlíne. Aj pomocou slovenského vládneho špeciálu ho dopravili mimo schengenského priestoru – najskôr do Moskvy a potom do Vietnamu.

Sudca Ralf Fischer čítal zdôvodnenie rozsudku jeden a pol hodiny. Dôkazy boli natoľko závažné, že obžalovaný dostal nepodmienečný trest. Päť rokov pritom žiadala pre Anh Tu Leho aj štátna prokuratúra.

„Aj keď sa zločin stal pred vyše piatimi rokmi, nemeckej justícii nič nebránilo, aby obžalovanému udelila patričný trest aj preto, lebo sa za tie roky vyhýbal súdnemu konaniu,“ priblížila zástupkyňa hovorkyne trestného súdu Inga Wahlenová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nemecký súd sa podľa advokátky Petry Schlagenhaufovej otázkou, či niekto na Slovensku o únose vedel, alebo nie, ani nezaoberal, lebo v prípade obžalovaného išlo o dokázanie jeho účasti na únose v Nemecku.

„Verdikt je spravodlivý a päť rokov pre obžalovaného je primeraný trest. Dúfam však, že nezostane len pri tomto rozsudku, ale že aj slovenskí vyšetrovatelia zistia, ako to bolo s poskytnutím vládneho špeciálu. Vo Vietname veľa ľudí zaujíma, čo sa skutočne vtedy na Slovensku stalo,“ komentoval rozsudok vietnamský novinár Le Trung Khoa.

Počas celého procesu, ktorý trval od 2. novembra minulého roka, Anh Tu Le odmietol vypovedať. Jeho advokáti nedokázali spochybniť to, že 26. júla 2017 bol pri hoteli Bôrik v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet