Na hlavný obsah

Slováci sa stali obeťami podvodníkov: Za dovolenky zaplatili tisíce, nedostali sa ani do lietadla. Inšpekcia nemôže konať

Poškodení si zájazdy objednávali na portáli hotelbeds.sk.

Slováci sa stali obeťami podvodníkov: Za dovolenky zaplatili tisíce, nedostali sa ani do lietadla. Inšpekcia nemôže konať
Ilustračná snímka dovolenkárov. Foto: RTVS

Slováci sa opäť stali obeťami podvodníkov, ktorí predávali zájazdy do zahraničia. Zaplatili si za dovolenku, no nakoniec zostali doma a bez peňazí. Internetová stránka už nefunguje, telefónne kontakty sú vypnuté. Prípadom sa zaoberá polícia.

Róbert Barok si objednal zájazd do Bulharska. Na internete našiel najlacnejšiu ponuku. Zájazd predávali na portáli hotelbeds.sk.

„Komunikácia vyzerala byť bezproblémová, telefonicky fungovali, aj cez e-mail odpovedali na otázky. Náš zájazd stál 1 100 eur, čo bol jeden z tých lacnejších. Odlietať sme mali 4. augusta, 2. augusta nám prišlo, že zájazd sa ruší,“ priblížil poškodený Róbert Barok.

Ďalšia rodina si zakúpila zájazd do Turecka. Zaplatili bezmála 2 300 eur. „Minulý týždeň v stredu sme mali letieť na týždeň. V ten deň ráno nám písali, že z technických príčin sa zrušil zájazd a dostaneme naspäť peniaze aj s odškodným. Odškodné, že pre jednu osobu 485 eur,“ uviedla poškodená Katarína Gauciková.

Téme sa venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Stránku vypli, telefónne čísla neexistujú

Internetovú stránku hotelbeds.sk však vypli a telefónne čísla už neexistujú. Poškodení tak prišli o peniaze. Niektorí to zistili až na letisku. „Každodenne ma kontaktuje s prosbou o pomoc viac ako desiatka poškodených. Pýtajú sa, prečo nezasiahla Slovenská obchodná inšpekcia, prípadne priamo bankový subjekt, ktorý dostal odo mňa informácie, že tento subjekt je na trhu a snaží sa získať nekalo finančné prostriedky klientov,“ uviedol expert na cestovanie Michal Macháč.

„My sme nedostali žiadny podnet, kde by sme mali v rukách nejakú objednávku alebo uzatvorenú zmluvu. Obchodná inšpekcia môže konať len v prípadoch, ktoré sú usadené na našom území,“ vysvetlila ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadežda Machútová.

Portál mal totiž na internetovej stránke v podmienkach uvedené sídlo v Rakúsku. „V tejto situácii sa môžu obrátiť už len na políciu, spísať protokol a polícia bude jednať,“ uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkeš.

Podobný prípad sa stal v decembri

S podobným problémom nás ešte v decembri kontaktovalo viac ako sedemdesiat oklamaných. Tí nakupovali cez portál oddychuj.sk. Prišli o desiatky tisíc eur.

Polícia začala trestné stíhanie pre podozrenie z podvodu. Doposiaľ nikoho neobvinili. Slovenská obchodná inšpekcia odporúča, aby si ľudia vopred skontrolovali na ich webovej stránke, či ide o overenú cestovnú spoločnosť. „Od toho závisí vaše ekonomické rozhodnutie, kúpim alebo nekúpim. Potom je už zle plakať a väčšinou sa k peniazom nedostanete,“ dodala Machútová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika