Na hlavný obsah

Slovenská banka zablokovala účet podnikateľovi z Rakúska. Spravila chybu, no priznať ju nechce

Podnikateľ sa rozhodol ju žalovať.

Slovenská banka zablokovala účet podnikateľovi z Rakúska. Spravila chybu, no priznať ju nechce
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Banka zablokovala účet zahraničnému podnikateľovi, ktorý už 20 rokov platí dane na Slovensku. Chcela preveriť obraty na jeho účte, ktoré považovala za podozrivé. Ukázalo sa však, že banka urobila chybu. Podnikateľ teraz žiada odškodnenie.

Rakúsky podnikateľ nevedel, prečo mu banka zablokovala účet. Informáciu dostal až po dvoch týždňoch dožadovania sa. Niektoré obraty sa banke zdali podozrivé.

„Najväčší problém bol, že banka omylom tvrdila, že jedna suma bola pripísaná trikrát. Pričom reálne suma 4 000 eur prišla iba raz. Potom ako sme zistili, že sa pomýlil pracovník v banke a jednu platbu zaevidoval trikrát, po vysvetlení, že banka urobila chybu, bol účet odblokovaný,“ uviedla daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

Banky musia preverovať podozrivé transakcie. Oprávňuje ich na to smernica Európskej únie o boji proti legalizácii peňazí, ktoré pochádzajú z trestnej činnosti. Podnikateľa nahnevalo, že si banka v jeho prípade nechce priznať chybu. Banku chce žalovať o náhradu škody.

„Banky si častokrát nechcú priznať chybu, lebo by klientom uľahčili vymáhanie náhrady škody,“ vysvetlil advokát Ján Lazur z TaylorWessing. Tatra Banka sa k situácii z dôvodu ochrany bankového tajomstva odmietla vyjadriť.

„Bohužiaľ sa pravidelne stáva, že banky pristupujú k zahraničným podnikateľom podozrievavo a takmer automaticky im blokujú účty, pokiaľ tam dochádza k nejakým transakciám zo zahraničia. S odôvodnením, že ide o ochranu pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti,“ priblížil advokát Dušan Hrnčiar zo SHM partners.

Odrádza to zahraničných investorov

Hrnčiar zastupuje čínskeho podnikateľa, ktorý chcel na Slovensku investovať. V prvej fáze do nehnuteľnosti za milión eur. Kapitál si previedol z čínskeho účtu na slovenský. Banka mu účet zablokovala.

„Keďže to bola nehnuteľnosť kupovaná na dražbe, tak tam nebolo možné predlžovať lehotu na zaplatenie kúpnej ceny, pretože uplynutím lehoty strácal nárok na nehnuteľnosť. S bankou bojujú aj niekoľko týždňov, kým sa prostriedkov domôžu. A nakoniec im banka neposkytne ani ospravedlnenie, ani satisfakciu za to, že im spôsobila zásadný problém,“ dodal Hrnčiar.

Advokát upozorňuje, že prístup bánk odrádza zahraničných investorov. Niektorí jeho klienti uvažujú, že zo Slovenska odídu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika