Na hlavný obsah

Slovenský burčiak na pultoch zatiaľ nečakajte, meškať bude aj tento rok

Môže za to zlé počasie.

Slovenský burčiak na pultoch zatiaľ nečakajte, meškať bude aj tento rok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pätnásty august je oficiálne začiatkom burčiakovej sezóny. Zákon ho totiž povoľuje predávať presne od polovice augusta. Na pultoch však slovenské burčiaky zatiaľ nečakajte, horšie počasie spôsobilo, že budú až neskôr. Podobné nápoje z iných krajín sa u nás pod hlavičkou burčiakov predávať nemôžu.

Počasie ovplyvnilo aj vinársku sezónu vo Vrábľoch. Vinohrad, v ktorom sa hrozno vlani o takomto čase už oberalo, zatiaľ zíva prázdnotou. „Ešte sme vôbec neoberali a kontrolujeme každý deň stav hrozna. Ale bobuľky sú stále tvrdé. Oberať budeme najskôr koncom augusta. Chýba tomu hlavne cukor, je to nevyzreté,“ priblížil vinár Milan Solár.

Neskorej úrode hrozna a meškajúcemu burčiaku sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Podobne je to aj v Topoľčiankach, tamojšie vinárstvo má vinice aj v najjužnejších častiach Slovenska. Hrozno stále nedozrelo ani tam.

„Má cukornatosť 10 až 11, z čoho sa nedá urobiť ani dobré víno, ani nejaký skvelý burčiak. Toto hovorím o cukornatosti, ktorú máme na juhu Slovenska. Tu je to možno ešte o jeden stupeň možno menej. Kto bude robiť v tomto období burčiak, je to oberanie hrozna len pre kšeft a pre burčiak.“ skonštatoval výrobný riaditeľ Miloš Ševčík z vinárstva v Topoľčiankach.

Posvietia si naň aj potravinári

Práve cukor bol najčastejším problémom aj v burčiakoch v minulej sezóne. Potravinoví inšpektori zistili problémy pri 62 percentách kontrolovaných vzoriek – obsahovali pridaný cukor z repy, kukurice či zemiakov a vody.

„Kontroly burčiakov budú prebiehať aj teraz počas ich sezóny. Štátna veterinárna a potravinová správa SR v tomto smere zrealizuje cielenú kontrolu,“ informoval poverený riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Martin Chudý.

Pravý burčiak musí aj podľa zákona spĺňať niekoľko kritérií – musí byť vyrobený čisto zo slovenského hrozna a byť produktom registrovaného slovenského vinárstva. Tie tvrdia, že hrozno dozreje najskôr o desať dní a príprava samotného burčiaku zaberie niekoľko ďalších dní.

„Ľudia by si hlavne mali dávať pozor, u koho burčiak kupujú a odkiaľ burčiak pochádza,“ upozornil Solár.

„Keď si chcú pochutnať na burčiaku, nech počkajú do toho 27.-28. augusta. Keď skorej, tak na vlastné riziko,“ dodal Ševčík. Burčiaky bývajú prvým produktom vinárskej sezóny a predznamenávajú kvalitu aj tých ostatných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika