Na hlavný obsah

Snahy politikov zdaniť banky môžu podľa ekonómov pocítiť najmä klienti

Banky pôsobiace na Slovensku dosiahli za prvý polrok zisk takmer 565 miliónov eur.

Snahy politikov zdaniť banky môžu podľa ekonómov pocítiť najmä klienti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Banky pôsobiace na Slovensku dosiahli za prvý polrok zisk takmer 565 miliónov eur. Analytici upozorňujú, že nejde o nič výnimočné. Snahy politikov zdaniť finančné domy a získať tak viac peňazí do rozpočtu môžu podľa ekonómov pocítiť najmä klienti.

Vláda podpísala v lete 2020 s bankami memorandum. Štát sa zaviazal, že od finančných domov nebude vyberať mimoriadne dane a zruší takzvaný bankový odvod.

„Tento navýšený kapitál povedie k tomu, aby sme mohli poskytnúť väčší objem úverov pre rodiny a firmy,“ hovorí prezident Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Alexander Resch.

Zisku bánk sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Podľa aktuálnej štatistiky Európskej centrálnej banky patria momentálne úvery pre firmy na Slovensku k štvrtým najdrahším v rámci eurozóny. Banky prízvukujú, že záväzky z memoranda si už splnili. Banková asociácia dodáva, že finančné domy patria k najväčším platcom daní.

„Od roku 2010 prispeli do štátneho rozpočtu sumou dve miliardy eur prostredníctvom dane z príjmu,“ uvádza SBA.

S rastúcimi úrokmi rástol aj zisk bánk, za prvý pol rok až na takmer 565 miliónov eur. Podľa analytikov je dôležitejšia ziskovosť, a teda koľko z každého eura zarobia banky svojim akcionárom.

„Slovenské banky dlhodobo dosahovali hodnoty niekde medzi šesť až sedem percent, aktuálne sa dosahuje na nejakých 8,5 a deväť percent. Ziskovosť možno bude vyššia, ale neznamená to, že by boli teraz nadpriemerne bohaté,“ vysvetľuje Martin Hudcovský z Ekonomického ústavu SAV.

Zisk bánk je lákadlom pre politikov pred voľbami

Vyše polmiliardový zisk je však podľa odborníkov lákadlom pre politikov pred voľbami. Najmä v čase vysokej inflácie a zdražovania hypoték. Viaceré strany preto prišli s návrhmi ako bankám zo ziskov ukrojiť.

„Tie opatrenia vyzerajú ako reakcia na mimoriadnu situáciu, ale my žiadnu mimoriadnu situáciu nemáme. Mimoriadna situácia bola pred tromi rokmi, keď vypukol covid, keď prudko padala ekonomika. Nemyslím si, že nám teraz hrozí nejaká vlna hypotekárnych bankrotov,“ hovorí ekonóm SAV Vladimír Baláž.

„Banky, ako jedny z mála subjektov, majú zo zákona nakázané dosahovať zisk,“ pripomína Hudcovský.

„Treba si uvedomiť, že banky nie sú charita, ale komerčné organizácie, v každom prípade si tieto straty potom vynahradia,“ tvrdí Baláž.

„Buď by sa zvýšili poplatky, alebo by napríklad niektoré banky škrtali náklady. Tým pádom by sa spomalil vývoj, zrušili niektoré pobočky,“ myslí si analytik Partners Investments Maroš Ovčarik.

Zisky bánk sa rozhodlo zdaniť Taliansko, a to 40-percentnou daňou. Ekonómovia upozorňujú, že Taliansko patrí k rekordérom v zadlžení a má našliapnuté na grécku cestu. Zásah do bankového systému môže situáciu zhoršiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika