Na hlavný obsah

Boris Kollár chce rokovať s bankami. Tvrdí, že by sa mali podeliť o svoje nadmerné zisky so štátom a ľuďmi

Slovenská asociácia bánk na výzvu nemieni reagovať.

Boris Kollár chce rokovať s bankami. Tvrdí, že by sa mali podeliť o svoje nadmerné zisky so štátom a ľuďmi
Vpravo Boris Kollár, vľavo ilustračná snímka peňazí. Foto: koláž RTVS

Banky by sa mali podeliť o svoje nadmerné zisky so štátom a ľuďmi. Tvrdí to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Chce preto tento týždeň zvolať stretnutie politických strán a zástupcov bankového sektora. Slovenská asociácia bánk na výzvu predsedu parlamentu reagovať nemieni.

Bankový sektor dosiahol v prvom štvrťroku čistý zisk 329 miliónov eur. Podľa údajov Národnej banky Slovenska to znamená medziročný nárast o 51 percent. Predseda parlamentu Boris Kollár sa v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 vyjadril, že banky by mali prejaviť akt solidarity voči ľuďom. Riešenia chce hľadať pri spoločnom okrúhlom stole.

„Aby aj oni dali návrh, akým spôsobom by aj oni mohli prispieť nejakým aktom solidarity a podelili sa o ten nadzisk, ktorý mali so štátom, ergo s ľuďmi, ktorým by to mohli vrátiť, dajme tomu, v tých hypotékach,“ povedal Kollár.

Téme sa venoval redaktor RTVS Jakub Horáček:

Podľa E. Hegera ide o predvolebnú kampaň

Na nadmerné zisky bánk dlhodobo poukazujú Smer aj Hlas. Iniciatívu predsedu parlamentu preto strany vítajú. „Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini jasne odkázal riaditeľom bánk, že buď ešte do parlamentných volieb prídu s riešením, ktoré zlepší ľuďom život, alebo budú po voľbách čeliť rozhodnutiu štátu,“ priblížila hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková.

„Smer-SD na stretnutie s bankami určite príde, ak bude pozvaný, ale ako opozičná strana máme povinnosť upozorňovať na správanie, a teda aj dôveryhodnosť konania strán rozpadnutej vládnej koalície,“ povedal predseda strany Robert Fico.

Bývalý predseda vlády Eduard Heger považuje snahy zvolať okrúhly stôl za predvolebnú kampaň. Dodáva, že vládna koalícia, ktorej súčasťou bol aj Boris Kollár, zrušila bankový obvod.

„Čo sa týka okrúhleho stola s bankami, netuším o tom nič. To je otázka na pána Kollára, zatiaľ to len spomenul v relácii. A či to bol len taký situačný nápad priamo za stolom alebo nejaká väčšia vízia, to vie len on,“ skonštatoval Heger.

Slovenská banková asociácia nebude reagovať

Slovenská banková asociácia tvrdí, že je apolitická, a teda nebude reagovať na akékoľvek výzvy od politikov.

Rovnaký postoj ako Slovenská banková asociácia má aj poverená vláda, ktorá v súvislosti s bankami momentálne rieši situáciu okolo vysokých úrokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika