Na hlavný obsah

Štáb RTVS prekvapil medveď priamo pri nakrúcaní reportáže o škodách, ktoré táto šelma spôsobuje

Zásahový tím plánuje problémové medvede odstraňovať.

Štáb RTVS prekvapil medveď priamo pri nakrúcaní reportáže o škodách, ktoré táto šelma spôsobuje
Štáb RTVS medveďa zachytil počas natáčania reportáže. Foto: RTVS

Medvede na Poľane už nespôsobujú škody len na hospodárskom dobytku a včelstvách, ale aj na lúkach a pasienkoch, ktoré rozrývajú. Naši kolegovia situáciu overovali v obci Hrochoť. Medveď ich prekvapil priamo počas nakrúcania.

„Teraz ste v priamom prenose zažili, čo tí ľudia zažívajú bežne. Nie je to nič príjemné, nie je to niečo, na čo sme zvyknutí a myslím si, že by sme si na to ani zvykať nemali,“ povedala riaditeľka CHKO Poľana Vladimíra Fabriciusová potom, ako natáčanie reportáže v Hrochoti prerušil medveď.

Podľa ochranárov je takéto správanie našej najväčšej šelmy atypické. „Takéto rozsiahle zničenie sme ešte nezažili, chodí sem okolo jedenásť medveďov. Časť sa vybrala sem vyberať larvy chrústov. Je to naozaj dôsledok toho, že sa tá populácia premnožila,“ dodala Fabriciusová.

Reportáž, ktorú v obci Hrochoť narušil medveď, natáčala redaktorka RTVS Karolína Piliarová:

Riaditeľka chránenej krajinnej oblasti upozorňuje, že medvede ničia biotopy a chránené druhy. Škody na hospodárskej pôde zatiaľ nevyčíslili. V obci Hrochoť je situácia s medveďmi dlhodobo kritická. „Za posledné obdobie dvoch mesiacov som dvanásťkrát oznámil zásahovému tímu výskyt medveďa,“ priblížil starosta obce Hrochoť Marian Mazúch.

Medvede chodia ľuďom priamo do záhrad alebo sa vyskytujú v blízkosti domov. Zásahový tím prijal v lokalite nové opatrenia. „V obci Hrochoť budeme v blízkej budúcnosti odstraňovať problémové medvede. Niektoré nie sú plaché, ako by sa na divo žijúce medvede patrilo,“ priblížil Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého Juh. Kedy presne s odstrelom začnú, zatiaľ nekonkretizovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny