Na hlavný obsah

Štát posilní zásahové tímy pre medvede v dvoch regiónoch, kde sa šelmy vyskytujú najviac

Ide o Detvu a Podpoľanie.

Štát posilní zásahové tímy pre medvede v dvoch regiónoch, kde sa šelmy vyskytujú najviac
Na snímke medvede hnedé. Foto: RTVS

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR posilní zásahové tímy, ktoré môžu konať v prípade medveďa, ktorý predstavuje riziko pre zdravie či majetok občanov. Týka sa to Detvy aj Podpoľania. Uviedol to hovorca MŽP Tomáš Ferenčák.

Ako spomenul, početnosť medveďa na Poľane ovplyvňujú pravdepodobne viaceré faktory. Toto vulkanické pohorie podľa MŽP ponúka pre medvede dostatok vhodných úkrytov a prirodzenej potravy. „Spolu s kukuricou pestovanou v okolí podpolianskych obcí môže spôsobovať migráciu jedincov z okolitých území,“ zdôraznil.

Pre zvýšený výskyt medveďov pod Poľanou totiž žiadal primátor Detvy Branislav Baran ministerstvo o povolenie na ich regulovaný odstrel. Vyplýva to z listu, ktorý začiatkom leta primátor poslal envirorezortu.

V súčasnosti hovorca mesta Milan Suja potvrdil, že odpoveď z ministerstva samospráva zatiaľ nedostala. Ferenčák začiatkom augusta informoval, že odpoveď mestu Detva odošlú v najbližších dňoch. Rezort však v minulosti zhrnul, že regulačný odstrel v súčasnosti nie je možný, čo podľa MŽP potvrdzujú rozhodnutia Najvyššieho súdu SR.

V liste detviansky primátor poznamenal, že medveď sa na Podpoľaní premnožil a vyskytuje sa v preňho neprirodzenom prostredí. „Materská škola, cintorín, amfiteáter, záhrady rodinných domov či kuríny takými miestami určite nie sú,“ pripomenul.

Naďalej však platí, že podľa ministerstva je aktuálne najlepším možným riešením eliminovanie synantropných medveďov. „Teda pristúpiť ku krajnému riešeniu pri konkrétnych jedincoch, ktorí stratili plachosť a nie je možné ju obnoviť,“ objasnil.

O dotácii na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom hnedým mesto Detva vie, v súčasnosti však preň nič nerieši. Povedal to primátor s tým, že Detva nemá problém so šelmami, ktoré by chodili do nezabezpečených kontajnerov. Doplnil, že ani elektrické ohrady alebo iné formy ohradenia alebo konštrukcií nemajú kde použiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny