Na hlavný obsah

Štát zvýši príspevok na zriadenie ambulancií všeobecných lekárov a pediatrov v regiónoch, kde ich je málo. Lekári sú skeptickí

Príspevok zvýšia zo 60-tisíc na 80-tisíc eur.

Štát zvýši príspevok na zriadenie ambulancií všeobecných lekárov a pediatrov v regiónoch, kde ich je málo. Lekári sú skeptickí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Všeobecní lekári pre dospelých a pediatri budú môcť získať viac peňazí na zriadenie ambulancií v regiónoch, kde ich je málo. Ministerstvo zdravotníctva zvýši príspevok na 80-tisíc eur. Niektorí lekári však veľké očakávania nemajú.

Doteraz mohol všeobecný lekár pre dospelých a deti dostať na otvorenie ambulancie v ohrozenom okrese najviac 60-tisíc eur. O príspevok za desať mesiacov od spustenia výzvy požiadalo 29 lekárov, 21 z nich podpísalo zmluvu s ministerstvom.

„Podporný program si svoj cieľ plní. To znamená, že cieľom na tento rok by mohlo byť zriadenie 30 ambulancií,“ uviedol minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Zvýšeniu príspevku na zriadenie ambulancií sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje pre lekárov ďalšiu výzvu. Po novom budú môcť dostať na novú ordináciu v okrese, kde chýba, 80-tisíc eur.

„V tomto momente by som sa nezaväzoval k nejakým konkrétnym termínom“ reagoval Palkovič na otázku k termínu spustenia výzvy. Doplnil, že to však bude určite v dohľadnej dobe.

Definovať by sa mali konkrétne obce

Rezort zdravotníctva by mal podľa Moniky Paluškovej zo Spoločnosti všeobecných lekárov upraviť mapu, kde je takýchto lekárov najmenej. Namiesto nedostatkových okresov by mala definovať konkrétne mestá či obce.

„Prišiel lekár do tohto okresu, lebo je čierny, mal nárok na takúto dotáciu, a samozrejme on ju využil. Prisťahoval sa zo zahraničia. Ibaže on sa prisťahoval do okresného mesta, kde je pretlak lekárov, nie na dedinu,“ povedala Palušková.

Jednorazový príspevok môže podľa Mariána Šótha pomôcť začínajúcemu lekárovi, no nie je systémovým riešením. „Treba nastaviť systémové zmeny, nastaviť pozitívne zmeny aj pre mladých lekárov aj pre mladých poskytovateľov, aby sa aj nielen do čiernych okresov, ale do všetkých okresov na celom Slovensku dostali, aby mohli robiť ambulantnú sféru,“ povedal.

Podľa zdravotníckeho analytika sa po otvorení novej výzvy ukáže, či vyššia dotácia motivuje všeobecných lekárov k tomu, aby si otvorili vlastnú ambulanciu.

„Po tejto jednorazovej pomoci by mladý medik musel sám vyžiť, musel by kalkulovať s tým, koľko bude mať pacientov, či bude vedieť splatiť ten nájom, či bude vedieť splatiť služby – zdravotnú sestru,“ dodal zdravotnícky analytik z inštitútu INEKO Dušan Zachar. Na nové ambulancie je v pláne obnovy vyčlenených viac než 10 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika