Na hlavný obsah

Súd opäť otvoril kauzu šikanovania rómskych chlapcov policajtami v Košiciach

Ústavný súd zrušil oslobodzujúci verdikt pre policajtov.

Súd opäť otvoril kauzu šikanovania rómskych chlapcov policajtami v Košiciach
Snímka z Okresného súdu Košice II v prípade šikanovania rómskych chlapcov zo sídliska Luník XI. Foto: TASR

V kauze šikanovania šiestich rómskych chlapcov, ku ktorému malo dôjsť na policajnej stanici v Košiciach v marci 2009, v stredu (9. 8.) opäť začal pojednávať Mestský súd v Košiciach. Stalo sa tak potom, čo Ústavný súd (ÚS) SR v máji zrušil predchádzajúci oslobodzujúci rozsudok pre desať obžalovaných policajtov.

Generálna prokuratúra (GP) SR v prípade v roku 2010 obžalovala deväť mužov a jednu ženu zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, štyroch z nich aj z vydierania. Viacerí z nich už v súčasnosti v Policajnom zbore (PZ) nepôsobia.

Hlavné pojednávanie sa v stredu začalo za účasti už dospelých poškodených, jedného z nich priviedli z výkonu trestu odňatia slobody. Z obžalovaných na súd nikto neprišiel, zastupovali ich advokáti.

Splnomocnenkyňa poškodených Vanda Durbáková navrhla zmenu senátu prvostupňového súdu vzhľadom na spôsob a dĺžku predchádzajúcich rozhodovaní a vedenia konania. Senát pod vedením sudkyne Daniely Poprockej to vyhodnotil ako námietku zaujatosti, ktorej však nevyhovel.

Na pojednávaní prečítali zápisnicu z úvodného policajného výsluchu, obhajcovia navrhli opätovné vypočutie poškodených, o ktorom súd zatiaľ nerozhodol. Pojednávanie bude pokračovať 13. októbra vypočutím dvoch policajtov, ktorí v kauze viedli prvotný výsluch na zistenie skutkového stavu veci.

Deti mali ponižovať a biť

Kauza sa viaže na udalosti z 21. marca 2009. Šesť rómskych chlapcov z košického sídliska Luník IX vo veku desať až 16 rokov predviedli na Obvodné oddelenie PZ Košice – Juh pre podozrenie z lúpežného prepadnutia dôchodkyne.

Podľa medializovaného videozáznamu policajti chlapcov ponižovali, vysmievali sa im, nútili ich dávať si navzájom facky či vyzliecť sa donaha. Deti mali podľa obžaloby aj biť, vulgárne im nadávať či huckať na ne služobné psy, pričom ich komentáre sa týkali aj rómskeho pôvodu detí. Obžalovaní obvinenia odmietli.

Okresný súd (OS) Košice II v decembri 2019 obžalovaných oslobodil, čo odvolací krajský súd o rok potvrdil. Podľa verdiktu sa nepreukázalo, že sa dopustili trestnej činnosti. ÚS však rozsudok zrušil a vec vrátil prvostupňovému súdu na ďalšie konanie.

Zároveň rozhodol o porušení práv vtedajších chlapcov. A to v spojení so zákazom mučenia a krutého zaobchádzania a diskriminácie na rasovom základe. Podstatou zistených defektov súdnej etapy konania bola podľa ÚS neregulárna aplikácia zásady voľného hodnotenia dôkazov. Sťažovatelia predtým uspeli so sťažnosťou na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP).

Nové dôkazy prokuratúra na stredajšom pojednávaní súdu nepredložila. „Bude na posúdení súdu, ako vyhodnotí dôkazy, avšak Mestský súd v Košiciach je povinný rešpektovať právny záver a názor Ústavného súdu. Ten mu dáva podľa nášho názoru jednoznačné vodítko, ako v konaní ďalej postupovať,“ povedala Durbáková novinárom.

Na ďalšie vypočutie poškodených nevidí dôvod s tým, že už sa konalo v minulosti a od skutku prešiel dlhý čas.

„Ja som toho názoru, že treba skutočne zistiť ten stav a vykonať dokazovanie. Ťažisko dokazovania je vo vypočúvaní svedkov, poškodených, teraz už nie sú maloletí, takže myslím, že sa celá záležitosť objasní,“ povedala obhajkyňa šiestich obžalovaných Tatiana Vorobelová.

Jej klienti sú podľa jej slov nevinní. „Určite sa nedopustili toho konania, ktoré sa im kladie za vinu, že púšťali na poškodených psov, ktoré ich hrýzli, že ich kopali či bili pendrekom,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko