Na hlavný obsah

Svetové stretnutie skautov: Do oblasti sa ženie tropická búrka, nachádza sa tam aj slovenská delegácia

Slováci sú v poriadku.

Svetové stretnutie skautov: Do oblasti sa ženie tropická búrka, nachádza sa tam aj slovenská delegácia
Na ilustračnej snímke členka skautov tancuje na svetovom stretnutí. Foto: RTVS

V Južnej Kórei evakuujú desaťtisíce skautov, ktorí tam prišli na svetové stretnutie. Do oblasti sa blíži tropická búrka Kahun. Delegácia 86 ľudí zo Slovenska je v poriadku a onedlho sa presunie na bezpečnejšie miesto. Podujatie bude zároveň pokračovať pri Soule.

Stretnutie skautov nazývané Jamboree spojilo 40-tisíc účastníkov z viac ako 150 krajín. Takmer dva týždne plné hier, vzdelávania a reprezentovania vlasti narušili extrémne horúčavy. Teraz sa do oblasti ženie tropická búrka.

Organizátori podujatia – Svetová organizácia skautského hnutia a kórejská vláda – sa preto rozhodli skrátiť pobyt skautov a presunúť ich na bezpečné miesta v Soule a jeho okolí. Tam bude Jamboree pokračovať.

„Napriek ťažkostiam, ktoré spôsobili extrémne horúčavy a približujúci sa tajfún, urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme urobili všetko pre bezpečnosť účastníkov,“ uviedla členka organizačného výboru Jamboree Kim Hyun-Sook. „Je tu veľmi horúco. Sú to naozaj skvelí ľudia a bude mi za nimi smutno. Je smutné, že musíme odtiaľto odísť,“ povedala skautka Blanca.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Klaudia Mikolášová:

Niektoré výpravy odišli

Od začiatku podujatia pre horúčavy ošetrili už stovky účastníkov. Niektoré výpravy sa dokonca rozhodli odísť. Návrat 86-člennej slovenskej posádky je stále stanovený na 13. augusta.

„Situácia je tu pomerne pokojná a bezpečná aj napriek tomu, aký náročný presun nás tu čaká. Program by mal pokračovať aj po našom presune, zatiaľ nemáme informácie o tom, akým spôsobom bude pokračovať, ale určite budú mať účastníci zameranie na spoznávanie kultúry alebo miesta, kde budeme,“ priblížila hlavná vedúca slovenskej výpravy na svetovom Jamboree Dominika Čaklošová.

Prví evakuovaní skauti sa mohli schladiť v klimatizovaných autobusoch. Ostatní, ktorých transport ešte len čaká, siahali po ľadových nápojoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet