Na hlavný obsah

Ukrajinské drony útočili na námornú základňu v Rusku, tvrdí Moskva

Kyjev útok nekomentoval.

Ukrajinské drony útočili na námornú základňu v Rusku, tvrdí Moskva
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské námorné drony v piatok (4. 8.) skoro ráno zaútočili na základňu ruského námorníctva v ruskom čiernomorskom prístave Novorossijsk. Uviedlo to ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého sa obe plavidlá podarilo zničiť, píše agentúra Reuters. Kyjev zatiaľ útok nekomentoval.

Agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany tiež informuje o útoku viac ako desiatich dronov na anektovaný Krymský polostrov.

Útok si vyžiadal dočasné zastavenie všetkej lodnej dopravy v novorossijskom prístave, významnom exportnom uzle, uviedol prevádzkovateľ tamojšieho ropného terminálu Caspian Pipeline Consortium (CPC).

V prístave počuli skoro ráno podľa médií aj miestnych obyvateľov streľbu a najmenej jednu explóziu. Ruské ministerstvo obrany následne uviedlo, že sa na miestnu námornú základňu pokúsili zaútočiť dva ukrajinské drony.

„Pri odrazení útoku sme bezpilotné člny vizuálne zamerali a zničili paľbou ruských lodí strážiacich vonkajší perimeter námornej základne,“ citovali vyjadrenia ministerstva ruské agentúry.

O tom, že išlo o útok ukrajinských diaľkovo ovládaných plavidiel, hovorili už pred vyjadrením Moskvy niektoré zdroje. Podľa miestnych úradov si incident nevyžiadal žiadne obete ani škody. Prístav v Novorossijsku je jedným z najväčších v Čiernom mori.

Strety v Čiernom mori sa stupňujú

Ak by sa potvrdilo, že za incidentom stojí Kyjev, išlo by o prvý ukrajinský útok na jeden z hlavných ruských obchodných prístavov, podotýka agentúra Reuters. Ukrajina, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej agresii, bežne útoky na ruské územie nekomentuje.

Moskva tento týždeň zaútočila na ukrajinský prístav Izmajil na Dunaji, kde podľa ukrajinských predstaviteľov zničila tamojšie sklady obilia.

Strety v Čiernom mori nabrali na intenzite po tom, čo Moskva v júli nepredĺžila takzvané obilné dohody. Tie umožňovali vývoz ukrajinských potravín cez Čierne more.

Na Krym podľa ruského ministerstva obrany v piatok ráno zaútočilo celkovo 13 dronov, z ktorých sa desať podarilo zostreliť a tri zneškodniť rušičkami signálu. Ministerstvo uviedlo, že ani pri týchto útokoch sa nikto nezranil a drony nespôsobili žiadne škody. Tieto tvrdenia nemožno v čase aktívneho konfliktu nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet