Na Slovensko sa dováža o vyše 200 percent viac ukrajinských potravín ako vlani. Vyplýva to z údajov štatistického úradu za prvé štyri mesiace tohto roka. V obchodoch si však väčšie množstvá ukrajinských potravín takmer nevšimnete – suroviny používajú najmä naši potravinári. Tí ich pôvod popisovať nemusia.
Za približne tromi štvrtinami väčšieho dovozu z Ukrajiny stoja agrokomodity. Sójové bôby, pšenicu či jačmeň sme začiatkom minulého roka ani nedovážali. Teraz sa dovoz znásobil v miliónoch eur. Najväčší skok je vidno pri kukurici.
Z Ukrajiny však dovážame aj viac potravín, s ktorými sa stretávame priamo pri nákupe. Oproti roku 2022 je to najmä slnečnicový olej, minerálne vody alebo etylakohol, ktorý sa používa pri výrobe alkoholu. Oproti vlaňajšku dovážame aj viac múky a sladkého pečiva.
Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Barbora Šišoláková:
„Toto sa netýka maloobchodného predaja na Slovensku, skôr obchodné siete evidujú pokles ukrajinských potravín na pultoch. Je to skôr otázka na potravinárov, ktorí viac ťahali komodity z Ukrajiny do vlastnej výroby a do výrobkov, ktoré produkujú na Slovensku,“ vysvetlil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.
„Sme tlačení aj zo strany verejnosti na to, aby ceny boli prijateľné, keďže sme zaznamenali najvyššiu infláciu cien v obchodoch. Preto je na každom potravinárskom podniku, aby sa tieto náklady snažil konsolidovať,“ uviedla riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.
Potravinári ich neustále kontrolujú
Pri hľadaní ukrajinských výrobkov v obchode sme najčastejšie narazili na med. „Je veľmi lacný, vozí sa vo veľkom. Producenti na Ukrajine majú 40-násobne väčšiu produkciu, ako má Slovensko a sami ho nevedia spotrebovať,“ ozrejmil bratislavský predseda Slovenského zväzu včelárov Milan Rusnák.
„Samozrejme, inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ stále kontrolujú a analyzujú vzorky týchto potravín z Ukrajiny takže spotrebitelia nemusia mať obavy,“ ubezpečil generálny riaditeľ sekcie pôdohospodárstva v agrorezorte Juraj Pénzeš.
„Treba pripomenúť, že ide o zanedbateľné množstvo celkového agropotravinárskeho dovozu na Slovensku. Napríklad za rok 2022 to bolo iba tri a pol percenta dovezených poľnohospodárskych plodín a potravín,“ dodala Venhartová.
To, že sa ukrajinské výrobky dostávajú viac do Európy, spôsobujú najmä zablokované prepravné trasy. Väčší problém ako zdravotné riziko je podľa odborníkov ten, že môžu chýbať Afrike a Ázii, pre ktoré boli suroviny pôvodne určené.