Na hlavný obsah

Niektorí farmári nemusia od augusta platiť odvody, potravinárska komora opatrenie kritizuje

Pomoc sa netýka všetkých farmárov a potravinárov.

Niektorí farmári nemusia od augusta platiť odvody, potravinárska komora opatrenie kritizuje
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektorí farmári a výrobcovia potravín nemusia od augusta platiť za svojich zamestnancov odvody z časti ich zárobku. Potravinárska komora Slovenska opatrenie kritizuje. Podľa nej je nesystémové.

Chovateľ dobytka Alexander Pastorek vysvetľuje, že najviac mlieka sa produkuje na západnom Slovensku. Väčšina farmárov tam nemá ako hlavnú činnosť chov dojníc, ale zmiešané hospodárenie, teda chov dojníc spolu s rastlinnou výrobou, a to mnohých o pomoc pripraví.

„Keď nejaká firma má 100 zamestnancov, tak v tomto období šesť mesiacov akoby mu štát odpustil 100-tisíc eur, ktoré bude môcť investovať na rozvoj alebo prilepšiť zamestnancom. Budeme radi, keď sa to dotkne polovice výrobcov mlieka. Čiže druhá polovica sa tejto pomoci vôbec nedočká,“ povedal Pastorek.

Odvodom farmárov a výrobcov potravín sa v reportáži venovali redaktorky RTVS Lucia Hamran Kollárová a Monika Maťová a redaktor Radovan Kondrlík:

Chovateľ dojníc Zoltán Ďurčík z Telky pri Haliči sa pomoci potešil. Pol roka nebude musieť platiť odvody za zamestnancov. „Tieto odvody nám pomôžu, aby sme dokázali prežiť, udržať zamestnanosť. Budeme šťastní, keď tento rok nejako prežijeme alebo urobíme nulu, alebo malý mínus,“ skonštatoval chovateľ.

„Máličko to pomôže tým živnostníkom ako som aj ja, ale veľká pomoc to nie je. Je to za pol roka tisíc eur na nejakého zamestnanca a my máme výdavky podstatne vyššie,“ podotkla pekárka Jana Kučerová.

S lacnejšími potravinami netreba rátať

Na nižšie ceny potravín, hoci len na prechodné obdobie, by sme sa však tešili zbytočne. „Nie je to systémové opatrenie na dlhú dobu, a preto čakať, že teraz nastane nejaká systémová zmena a dlhodobé zníženie cien potravín, tak je to veľmi odvážne,“ uviedla Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

„Neočakávame, že toto opatrenie umožní zlacňovať slovenské potraviny. Skôr naopak, pomôžu zastabilizovať cenovú hladinu tak, aby odbytové ceny nemuseli rásť,“ dodal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Odpustenie odvodov na šesť mesiacov sa netýka všetkých farmárov a potravinárov. Pomoc je zameraná na základné potraviny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika