Na hlavný obsah

Uväznený vodca ruskej opozície Navaľnyj obvinil Putina zo smrti Jevgenija Prigožina

Pád lietadla označil za teroristický čin.

Uväznený vodca ruskej opozície Navaľnyj obvinil Putina zo smrti Jevgenija Prigožina
Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj počas videoprenosu v súdnej sieni v Moskve 24. mája 2022. Foto: TASR/AP

Uväznený ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj označil pád lietadla s vodcom súkromnej žoldnierskej armády Jevgenijom Prigožinom za teroristický čin. Z jeho spáchania obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina.

Najhlasnejší kritik Putinovho režimu súčasne varoval pred hrozbou občianskej vojny v Rusku. Na Navaľného vyjadrenie upozornil okrem iného spravodajský server Meduza.

Navaľnyj sa pozastavil nad Prigožinovou údajnou naivitou, prejavujúcou sa dôverou v Putinovo slovo. Podľa opozičníka šéf Kremľa nemá žiadnu česť.

Vysmiať sa možno podľa Navalného aj ľuďom veriacim v um tajných služieb, pretože „putinskí zabijaci“ dokážu ledva tak zostreliť či vyhodiť do povetria civilné lietadlo nad Ruskom, teda spáchať teroristický útok, a zabiť pri tom aj absolútne nevinného pilota a letušku.

„V Rusku je 50-tisíc až 60-tisíc bývalých väzňov a bývalých účastníkov vojny, ktorí nosia nášivky Vagner. A tento kult má ďalších niekoľko stoviek tisíc vyznávačov,“ upozornil Navaľnyj. Pripomenul, že svojho času ruské médiá Prigožinovu žoldniersku skupinu ospevovali a sám Prigožin a jeho zástupca Dmitrij Utkin dostávali vojnové vyznamenania ako hrdinovia.

Dvaja prezidenti – ruský a bieloruský – im dali záruky bezpečnosti. Ale napriek tomu ich oklamali, uviedol Navaľnyj. V očiach Prigožinových prívržencov sa zdá, že „zradca a zbabelec Putin vo svojom Kremli závidí ruským hrdinom popularitu u ľudu a u vojska a nenávidí ich, a preto vydal rozkaz ich zabiť“. A tak sa Prigožin a Utkin v očiach krajanov premenili na mučeníkov a legendy.

„Vec nespočíva v tom, že pre časť najagresívnejších stúpencov vojny proti Ukrajine sa vojnový príbeh premenil na ságu o tom, ako Putin zradil a zabil svojich verných dôstojníkov. Ale v tom, že práve z takýchto ingrediencií sa varí pokrm zvaný občianska vojna,“ varoval Navaľnyj, v zjavnej narážke na Prigožinovu prezývku „Putinov kuchár“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet