Na hlavný obsah

Putin prelomil mlčanie, prehovoril o páde lietadla s Prigožinom na palube

Šéfa vagnerovcov označil za úspešného podnikateľa.

Putin prelomil mlčanie, prehovoril o páde lietadla s Prigožinom na palube
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (24. 8.) vyjadril sústrasť všetkým pozostalým po páde lietadla s vodcom súkromnej žoldnierskej armády – Vagnerovej skupiny – Jevgenijom Prigožinom.

Putin podľa štátnej agentúry TASS uviedol, že Prigožin sa v stredu (23. 8.), keď sa lietadlo zrútilo v ruskej Tverskej oblasti, práve vrátil z Afriky.

Označil ho za talentovaného podnikateľa so zložitým osudom, ktorý urobil aj vážne chyby. Uviedol, že vyšetrovanie pádu stroja si vyžiada čas. Agentúra Reuters označila Putinove výroky za prvé potvrdenie Prigožinovej smrti Kremľom.

Prigožinovo lietadlo sa zrútilo pri lete z Moskvy do Petrohradu za doposiaľ nevyjasnených okolností, špekuluje sa aj o zostrelení protilietadlovou raketou. Prigožin pred dvoma mesiacmi viedol neúspešnú vzburu, pri ktorej jeho žoldnieri ťahali na Moskvu. Putin ho vtedy označil za zradcu.

Vzburu ukončila dohoda sprostredkovaná bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom, ktorá Prigožinovi a jeho ľuďom umožnila vyviaznuť bez trestu a odísť do exilu v Bielorusku. Onedlho však Prigožina opäť videli pri rokovaniach s rôznymi činiteľmi v Moskve a Petrohrade.

„Bol to človek zložitého osudu. Urobil vážne chyby v živote, ale dosiahol aj potrebné výsledky. Ako pre seba, tak – keď som ho o to požiadal – aj pre spoločnú vec, ako v týchto posledných mesiacoch,“ povedal Putin počas stretnutia s hlavou proruských separatistov z východoukrajinského Donecka Denisom Pušilinom podľa agentúry Interfax.

Ocenil prínos žoldnierskej Vagnerovej skupiny „v boji s neonacistickým režimom na Ukrajine“.

Putin: Vyšetrovanie nehody si vyžiada čas

Prigožinovi žoldnieri podľa dostupných informácií utrpeli ťažké straty pri jarnom dobýjaní východoukrajinského Bachmutu. Putin odôvodňuje vojnu proti Ukrajine nutnosťou „denacifikovať“ susednú krajinu, ale na čele Ukrajiny je prezident židovského pôvodu a krajná pravica podľa výsledkov volieb zohrávala v ukrajinskej politike len okrajovú úlohu.

Putin pripomenul, že s Prigožinom sa poznal od začiatku 90. rokov. „Bol to talentovaný človek, talentovaný podnikateľ, a to nielen u nás, ale mal výsledky aj v Afrike, kde sa zaoberal ropou, plynom, drahokamami a kovmi,“ povedal.

Prigožin sa podľa Putina v stredu vrátil z Afriky a v Moskve mal niekoľko stretnutí, kým sa vypravil na osudný let do Petrohradu.

O vyšetrovaní nehody vo štvrtok informoval Putina podľa jeho slov šéf kriminálnej ústredne. Prezident prisľúbil, že vyšetrovanie bude dôsledné a dotiahnuté až do konca, vyžiada si však čas.

Spojené štáty sa domnievajú, že súkromné lietadlo, v ktorom bol zrejme Prigožin, zostrelila raketa zem-vzduch odpálená z územia Ruska. Agentúre Reuters to vo štvrtok povedali dvaja nemenovaní americkí činitelia.

„V Rusku sa nedeje veľa vecí, za ktorými by nestál Putin, ale neviem dosť na to, aby som poznal odpoveď,“ povedal v stredu americký prezident Joe Biden.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet