Na hlavný obsah

V Bulharsku sprísnili tresty za fyzické násilie, ide o reakciu na prípad mučenej tínedžerky

Kauza vyvolala celonárodné protesty.

V Bulharsku sprísnili tresty za fyzické násilie, ide o reakciu na prípad mučenej tínedžerky
Ilustračná snímka násilia. Foto: Pixabay

Bulharský parlament v pondelok (7. 8.) sprísnil trestný zákonník a zvýšil tresty za fyzické násilie po šokujúcom prípade tínedžerky, ktorú mučil jej bývalý priateľ, čo vyvolalo celonárodné protesty. Vyplýva to zo správy agentúry AFP.

Zákonodarcovia tiež zmenili nedávno prijatý zákon o ochrane pred domácim násilím, ktorý umožňuje popri manželských pároch aj osobám v „intímnych vzťahoch“ požiadať o ochranu. Bulharsko však odmieta ratifikovať Istanbulský dohovor, kľúčový medzinárodný dokument zameraný na ochranu žien pred násilím.

Tisíce ľudí vyšli minulý týždeň do ulíc a protestovali proti násiliu páchanému na ženách po tom, ako 18-ročnú dievčinu fyzicky napadol jej bývalý priateľ. Muž je obvinený z toho, že ju 21-krát porezal nožom, zlomil jej nos a oholil vlasy. Zatkli ho, ale napokon prepustili, keďže zranenia boli považované za „ľahké“ a neohrozujúce život.

Po tom, ako médiá zverejnili nové podrobnosti prípadu, túto balkánsku krajinu zachvátili zriedkavé protesty požadujúce spravodlivosť. Viedli k zatknutiu 26-ročného podozrivého, ktorý čelí obvineniu z vyhrážania sa zabitím.

Poslanci z trestného zákona vypustili možnosť podmienečného prepustenia pre páchateľov „ľahkého ublíženia na zdraví.“ Za tento čin hrozia dva roky vo väzení. Zvýšili tiež maximálny trest za spôsobenie „stredne ťažkej ujmy na zdraví“ zo šiestich na osem rokov za mrežami.

Rozšírili dosah ochrany

V samostatnej novele zákona o ochrane pred domácim násilím zákonodarcovia zahrnuli násilie v „intímnom vzťahu“, čím rozšírili rozsah predmetnej ochrany.

Socialisti aj ultranacionalistická strana Obnova obvinili zákonodarcov, že sa prostredníctvom novely snažia legalizovať vzťahy osôb rovnakého pohlavia. Vynútili si dodatok, aby sa právna norma vzťahovala len na vzťahy „medzi dvoma osobami – mužom a ženou“.

Podľa neoficiálnych údajov bulharských mimovládnych organizácií bolo tento rok zavraždených najmenej 14 žien mužmi, ktorých tieto ženy poznali. Bulharská polícia medzitým v prvých šiestich mesiacoch tohto roku vyšetrovala 596 prípadov domáceho násilia. To je viac ako 426 prípadov v rovnakom období v roku 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet