Na hlavný obsah

V Moravskom Lieskovom dozrieva superpotravina. Vzácne tmavofialové plody môžete získať samozberom

Zber je jednoduchý a miska sa plní pomerne rýchlo.

V Moravskom Lieskovom dozrieva superpotravina. Vzácne tmavofialové plody môžete získať samozberom
Aróniu môžete získať samozberom. Foto: RTVS

Po klasických samozberoch jahôd či malín ľudí lákajú aj nezvyčajné ovocné druhy. V obci Moravské Lieskové si môžu záujemcovia nazbierať aróniu. Tmavo fialové až čierne plody sú zaradené medzi superpotraviny.

Arónia dozrieva práve v tomto období. Mladé nižšie kry v Moravskom Lieskovom sú hojne obsypané plodmi. „Patrí medzi najzdravšie bobuľové ovocie, má obrovské množstvo antioxidantov, vitamínov. Veľa ľudí chodí, pretože čistí krv,“ priblížila správkyňa ovocného sadu v Moravskom Lieskovom Jana Kaanová.

Samozberu nezvyčajnej superpotraviny v Moravskom Lieskovom sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Zber je jednoduchý a miska sa plní pomerne rýchlo. „Rastú v strapcoch, oberajú sa celé strapce. Keď chceme, aby vydržala dlhšie, musí sa oberať aj so stonkami,“ vysvetlila Kaanová. Tmavofialové plody v bio kvalite s certifikátom využívajú ľudia na výrobu štiav, vína, kompótov či čajových zmesí. Na ich špecifickú chuť s trpkým podtónom si vraj rýchlo zvyknú.

„My pri zbere ich zjeme kvantá, keď si človek nato zvykne, si to zamiluje,“ skonštatovala Kaanová. „Ja si dávam aróniu do kaše, lebo každé ráno jedávam kaše. Ešte z toho robím lekváry, nie sú riedke.“ „Má to obrovské množstvo vitamínu C, ja si myslím že je to ozdravovacia kúra. Suším to, do čaju to dávam,“ uviedli niektorí návštevníci sadu.

V ovocnom sade v Moravskom Lieskovom ponúkajú popri arónii aj rakytník. Uvažujú aj nad jeho samozberom.

Pri Trenčíne rastie aj kiwi či goji

Exotické ovocie sme nenašli len vo veľkom sade, ale aj v malej záhradke v obci Veľké Bierovce pri Trenčíne. Tamojší pestovateľ nám poskytol rozhovor priamo pod dozrievajúcim kiwi. „Ido o odrodu odolnú proti mrazom. Určite chutia (lepšie ako z obchodu) pretože sa zberajú zrelé,“ uviedol záhradkár v obci Veľké Bierovce Július Kiss-Tóth.

Vedľa dorastajú tri odrody goji s malými červenými a oranžovými plodmi. Aby sa im darilo, treba ich špeciálne zastrihávať. „V Taliansku sa pestuje goji takýmto spôsobom ako dáždnik. Preto je to zarodené, lebo to má dostatok svetla,“ vysvetlil Kiss-Tóth.

Prekvapením pre záhradkára bude jujuba, nazývaná aj ako čínske datle. Jej úrodu ochutná prvýkrát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny