Na hlavný obsah

Prvé slovenské melóny si v obchodoch kúpite až teraz. Dozrievajú totiž neskôr ako tie z dovozu

Pri Komárne dopestujú zhruba pol milióna kusov.

Prvé slovenské melóny si v obchodoch kúpite až teraz. Dozrievajú totiž neskôr ako tie z dovozu
V Marcelovej pri Komárne melóny zbierajú ručne, jedna skupina ich denne oberie asi 16-tisíc. Foto: RTVS

Hoci sa u nás melóny dajú kúpiť od začiatku leta – prvé slovenské dozreli až teraz. Na najväčšej melónovej farme v Marcelovej pri Komárne dopestujú asi pol milióna kusov. Všetky zbierajú ručne.

„Normálne, hádžeme. Ženy pred nami to ostrihajú a my to nahádžeme na vlečku,“ opísal proces zberu jeden z pracovníkov farmy. Na zber melónov treba poriadnu kondíciu. Jedna skupinka zodvihne a vyhodí približne 16-tisíc kusov denne. Každý váži asi sedem kíl.

„Vidíte, že tu všetko – aj zber, aj výsadba, všetko ide ručne. Hlavne teraz je 25 stupňov – teraz to nie je až také, ale keď je 35 stupňov, vtedy je to veľmi fyzicky náročná práca,“ uviedol Richard Kosár, agronóm z Marcelovej.

Na melónovú farmu v Marcelovej pri Komárne zavítala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Hodiny ťažkej práce, problém zohnať zberačov aj tisícky eur na polievanie, ktorého melóny potrebujú veľa. To všetko pestovateľov odrádza. Navyše slovenské melóny dozrievajú vždy posledné. Dovozovým, ktoré sú v obchodoch už od jari, sa tak ťažko konkuruje.

„Slovenských pestovateľov melónov z roka na rok ubúda. Veľkí producenti sú možno už len jeden-dvaja,“ skonštatovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Problémy podľa Kosára robia najmä zajace. Zničiť dokážu až desať percent úrody melónov. Zajacom vyhryzený melón je totiž nepredajný.

Napriek škodám si úrodu chvália

Úrodu si aj napriek škodám v Marcelovej chvália. Z 30-hektárového poľa vyzbierajú asi pol milióna melónov. Všetky predajú na Slovensku, no dopyt to nepokryje. Melóny kupujeme vo veľkom aj napriek vyššej cene. Tento rok zdraželi zo všetkých letných potravín najviac – takmer o polovicu.

„Kým vlani sme mohli kilogram kúpiť približne za 80 centov, tak dnes je to výrazné zdraženie a je to možno viac ako 1,10 eura za kilogram,“ priblížila Holéciová.

„Nie sú dovezené ako zo Španielska alebo z Grécka, že ich nesú v kamióne. Nie, tu pozbierate a na druhý deň je to na pultoch v reťazcoch,“ dodal Kosár.

Prvé slovenské melóny sa do supermarketov dostávajú až tento týždeň. Postupne budú dozrievať do začiatku septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny