Na hlavný obsah

V Poltári obnovia skrachované sklárne, nový majiteľ chce vytvoriť okolo 200 nových pracovných miest

Vytvoriť chce aj nájomné byty.

V Poltári obnovia skrachované sklárne, nový majiteľ chce vytvoriť okolo 200 nových pracovných miest
Areál skrachovaných sklární v Poltári. Foto: RTVS

V niekdajších sklárňach v Poltári obnovia výrobu. Priestory skrachovaného podniku kúpila sklárska firma z neďalekej Katarínskej Huty. Nový majiteľ chce postupne zamestnať do 200 ľudí. Celková investícia presiahne desať miliónov eur.

V spustnutom objekte pracovalo pred 30 rokmi takmer 1 600 ľudí. Nevydarená privatizácia priviedla prosperujúci podnik do krachu. Nový vlastník zo sklární v Katarínskej Hute ho kúpil od firiem blízkych podnikateľovi Vladimírovi Poórovi s ambicióznym cieľom.

„Chceme rozšíriť našu existujúcu výrobu, chceme rozšíriť ručnú výrobu, strojovú výrobu, chceme sa venovať dekoráciám v danom areály. V podstate vrátiť tomu areálu život,“ uviedol obchodný riaditeľ spoločnosti R-Glass Trade Stanislav Balco.

Obnove sklární v Poltári sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Radovan Kondrlík:

Spoliehať sa budú najmä na nových ľudí. Na projekte preto investor spolupracuje so školou v Poltári, ktorá otvára sklárske odbory.

„Chceme od budúceho školského roka zaviesť do našej učebnej siete nový odbor – operátor sklárskej výroby, výroba dutého skla. To je prvý predpoklad. So zavedením nového odboru by mal byť dostatok žiakov,“ priblížil riaditeľ Spojenej školy Poltár Dušan Zdechovan.

Investor chce okrem obnovy sklární zrekonštruovať administratívnu budovu v tamojšom objekte na nájomné byty. Región patrí medzi menej rozvinuté oblasti Slovenska.

„Verím tomu, že aj týmto počinom dôjde k tomu, že sklárska tradícia a vzdelávanie žiakov sa nakopne a naštartuje. A že to prinesie nielen ďalšie investície, zamestnanosť, ale aj zlepšenie života v okrese Poltár,“ dúfa poslankyňa banskobystrického krajského zastupiteľstva Andrea Baníková.

Nový majiteľ plánuje naplno spustiť výrobu o tri až štyri roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika