Na hlavný obsah

Vandali poškodili starú lipu v parku v Demänovej. Do kmeňa vyvŕtali diery, do ktorých naliali chemikáliu

Mesto sa cennú lipu pokúsi zachrániť.

Vandali poškodili starú lipu v parku v Demänovej. Do kmeňa vyvŕtali diery, do ktorých naliali chemikáliu
Do lipy vyvŕtali diery. Foto: RTVS

Neznámy vandal poškodil starú lipu v mestskom parku v Demänovej v časti Liptovského Mikuláša. Do kmeňa vyvŕtal diery a pravdepodobne do nich nalial neznámu chemikáliu. Mesto sa cennú lipu pokúsi zachrániť.

Niekoľko sto rokov stará lipa rastie na okraji mestského parku v susedstve rodinných domov. „Začala chradnúť, tak som sa išiel na ňu pozrieť a zistil som, čo je vo veci. Dole boli navŕtané dve diery. To značí, že tam musel niekto naliať nejakú zmes alebo kyselinu, alebo neviem čo,“ povedal obyvateľ Liptovského Mikuláša.

Lipa oficiálne nikomu neprekáža a nikto nežiadal o jej výrub. Diery v kmeni objavili neskoro. „Neboli to čerstvé diery. Čiže už nejaká doba uplynula, kedy sme už nemohli začať robiť nejaké úkony. Možno tam naliať čistú vodu, aby sme to trošku stlmili alebo prepláchli,“ povedala dendrologička Verejnoprospešných služieb Liptovský Mikuláš Zuzana Štreitová.

Šance na prežitie starej lipy sú jedna k jednej. Mesto sa ju pokúsi zachrániť. „Určite áno, budeme robiť najskôr bezpečnostný rez, aby sme ochránili okoloidúcich ľudí. A potom začneme s redukciou koruny,“ priblížila Štreitová.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Obrátili sa na políciu

Aktivisti sa obrátili aj na políciu. Zistiť však, kto lipu poškodil, nebude jednoduché. V tejto časti parku nie sú kamery. Ak stromy prekážajú, je aj iné riešenie, a nie poškodiť ich.

„Treba sa dohodnúť vždy s majiteľom pozemku, ktorý je podľa zákona povinný starať sa o stromy a ošetrovať ich. A tento majiteľ pozemku potom zabezpečí, aby nikomu tieto stromy neškodili tieňom, padaním lístia alebo konárov,“ povedal predseda OZ Liptovskí aktivisti LIPA Roman Běhal.

Mesto chce z cintorína v Demänovej spraviť ukážkový mestský park. Aj preto, že je na vstupe turistami vyhľadávanej Demänovskej doliny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny