Na hlavný obsah

Chcel si postaviť chatku, tak vyrúbal stromy v chránenej oblasti. Polícia voči mužovi vzniesla obvinenie

Stromy vyrúbal v Strážovských vrchoch.

Chcel si postaviť chatku, tak vyrúbal stromy v chránenej oblasti. Polícia voči mužovi vzniesla obvinenie
Muž vyrúbal stromy v chránenej oblasti. Foto: Prezídium Policajného zboru

Trenčianska polícia vzniesla obvinenie voči mužovi (39 r.) z Považskej Bystrice za prečin porušovania ochrany stromov a krov a za ohrozenie a poškodenie životného prostredia. Informuje o tom Zuzana Hrabovská z Prezídia Policajného zboru.

Polícia uvádza, že obvinený muž v máji tohto roku vyrúbal bez príslušných povolení dreviny v obci Prečín, v okrese Považská Bystrica. Tie sa nachádzali v druhom stupni ochrany prírody na území Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy. Po ich výrube na tejto ploche začal neoprávnene stavať stavbu.

Spoločenská hodnota vyrúbaných celkovo sedem drevín, a to slivky domácej, jaseňa štíhleho, javora poľného a vŕby krehkej, bola vyčíslená Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky na takmer 3 300 eur, informovalo Prezídium Policajného zboru.

Začal základmi na chatku

Obvinený následne bez povolenia stavebného úradu a príslušného orgánu ochrany prírody vykonal vŕtacie práce. „Do zeme vyvŕtal sedem dier, do ktorých vložil plastové potrubie slúžiace na vybetónovanie nosných pilierov. Jeho úmyslom bolo postaviť chatku,“ upresnila polícia.

Mužovi hrozí za výrub stromov trest odňatia slobody až na tri roky. Za stavbu v chránenom území je to jeden rok až päť rokov. Polícia upozorňuje občanov, že výruby stromov a krov sú upravené právnymi predpismi a nie je možné ich vykonávať svojvoľne. V prípade, ak niekto vyrúbe či poškodí stromy v chránenej oblasti, sa dopustil protiprávneho konania, priestupku, správneho deliktu aj trestného činu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny