Na hlavný obsah

VIDEO: Pri masívnej explózii v Rusku zahynuli desiatky ľudí, v Machačkale vybuchla čerpacia stanica

Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia.

VIDEO: Pri masívnej explózii v Rusku zahynuli desiatky ľudí, v Machačkale vybuchla čerpacia stanica
Plamene šľahajú po výbuchu čerpacej stanice v Rusku. Foto: TASR/AP

Najmenej 35 ľudí prišlo o život a ďalšie desiatky utrpeli zranenia v dôsledku explózie a požiaru na čerpacej stanici v Machačkale na juhu Ruska. S odvolaním sa na regionálne úrady a federálne ministerstvo pre mimoriadne situácie to v utorok (15. 8.) uviedla agentúra TASS. Záchranári pokračujú v rozoberaní ruín a pátraní po ľuďoch pod sutinami.

Machačkala je administratívnym centrom Dagestanu, jednej z autonómnych republík na ruskom severnom Kaukaze.

„Podľa aktualizovaných údajov zahynulo v dôsledku incidentu 35 ľudí,“ uviedol zdroj agentúry TASS. Túto informáciu následne potvrdilo ministerstvo pre mimoriadne situácie, uviedla agentúra. Dodala, že pri prehľadávaní trosiek sa našli telá ďalších piatich ľudí. Predtým úrady informovali o 30 mŕtvych.

Medzi obeťami sú najmenej tri deti, informoval predtým na svojej webovej stránke denník Kommersant s odvolaním sa na úrady. Podľa ruského ministerstva zdravotníctva je hospitalizovaných viac ako 60 zranených vrátane 16 detí.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť rodinám a blízkym obetí a „zraneným praje skoré uzdravenie,“ uviedol v tlačovom vyhlásení Kremeľ.

Zasahovalo takmer 300 hasičov

Požiar, ktorý vypukol v pondelok (14. 8.) neskoro večer, zachvátil plochu 600 štvorcových metrov, kým sa ho 260 hasičom podarilo uhasiť. „Vyzerá to tu ako vo vojne,“ opísal situáciu podľa agentúry Reuters očitý svedok.

Na tlačovej konferencii hlavný dagestanský minister Sergej Melikov obvinil z príčiny požiaru na stanici výbuch kontajnerov oproti čerpacej stanici. Jeho príčiny sa vyšetrujú. Na utorok vyhlásil v republike štátny smútok.

Prvé informácie hovorili o výbuchu priamo v Machačkale, radnica neskôr spresnila, že čerpacia stanica sa nachádza na hranici mesta.

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško poslal do Machačkaly tím lekárov z Moskvy. Minister pre mimoriadne situácie Alexander Kurenkov nariadil prevoz zranených z Machačkaly do Moskvy a z Moskvy vzlietlo špeciálne upravené lietadlo Il-76.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet