Na hlavný obsah

Výbuch neďaleko Moskvy si vyžiadal desiatky zranených, sprevádzala ho silná tlaková vlna

Výbuch sa stal pravdepodobne v sklade s pyrotechnikou.

Ruským mestom Sergijev Posad asi 50 kilometrov od Moskvy otriasol dnes dopoludnia silný výbuch. Najmenej 52 ľudí pri ňom utrpelo zranenia, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na predstaviteľov miestnej správy.

Výbuch podľa nej nastal v miestnom sklade s pyrotechnikou, ktorý si prenajímala súkromná firma v areáli továrne vyrábajúcej optické zariadenia na civilné aj armádne účely. Záchranári na mieste prehľadávajú sutiny a hasiči bojujú s požiarom. Telegramové kanály upozorňujú, že by pod troskami mohli byť aj mŕtvi, to sa však zatiaľ nepotvrdilo.

Na zverejnených fotografiách v ruských médiách je vidieť vysoký stĺp dymu stúpajúci nad mestom. Výbuch bol natoľko silný, že tlaková vlna vyrazila okná v domoch rôznych štvrtí. Čo je jeho príčinou, sa zatiaľ nevie. Škody utrpelo asi 20 bytových domov a tiež niekoľko sociálnych zariadení, spresnil TASS.

Počet zranených stúpa

Pod sutinami by mohlo byť asi päť ľudí, oznámil tiež gubernátor. Na mieste nešťastia podľa neho pôsobí 28 zdravotníckych tímov. Informačný kanál Baza na platforme Telegram, ktorý má blízko k ruským bezpečnostným zložkám, predtým napísal, že súdiac podľa výpovedí očitých svedkov by mohli byť pod sutinami mŕtvi.

Šesť z ľudí, ktorým výbuch spôsobil zranenia, sú na ARO s popáleninami a úrazmi hlavy a mozgu, uviedol na telegrame gubernátor Vorobjov. Ďalších 22 ľudí je hospitalizovaných na traumatologickom oddelení. Spolu podľa Vorobjova zatiaľ potrebovalo zdravotnícku pomoc 52 ľudí.

Vedú sa špekulácie o drone

Na niektorých telegramových kanáloch sa podľa portálu Meduzy špekuluje o útoku dronu. Agentúra TASS uviedla, že na vine je „ľudský faktor“ a nedodržanie „technologických procesov“ a že na miesto sa už vydali vyšetrovatelia. V továrni podľa nej bola nariadili plošnú evakuáciu.

Výbuch úplne zničil sklad s pyrotechnikou, ktorú využívala firma na organizovanie ohňostrojov pri príležitosti osláv. Škody utrpeli aj niektoré časti fabriky, v ktorej areáli sklad bol, uviedol portál BBC News vo svojom ruskojazyčnom vydaní.

Zasiahnutá továreň je podľa komentára ruského novinára a politického analytika Stanislava Belkovského popredným dodávateľom optických a elektronických prístrojov, ktoré využívajú ruské silové štruktúry.

Fabrika podľa neho vyrába napríklad optiku strelných zbraní (puškohľady), zariadenie slúžiace na navádzanie striel a rakiet, ďalekohľady či prístroje na nočné videnie. V továrni bola po explózii nariadená plošná evakuácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet