Na hlavný obsah

Vo vojenskej autoškole sa dá získať vodičák už za 20 dní. Štáb RTVS nakrúcal na prvom výcviku profesionálnych vojakov

Svoju autoškolu chce aj ministerstvo vnútra.

Vo vojenskej autoškole sa dá získať vodičák už za 20 dní. Štáb RTVS nakrúcal na prvom výcviku profesionálnych vojakov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo obrany po 20 rokoch obnovilo vojenskú autoškolu. Rezort očakáva, že tým vyrieši problém s nedostatkom vodičov v ozbrojených silách. Štáb RTVS nakrúcal na prvom výcviku profesionálnych vojakov.

Na základni v Martine je na vodičskom kurze prvá desiatka príslušníkov armády z rôznych útvarov.

„Kurz prebieha v štyroch výcvikových týždňoch. Prvý týždeň teoretická príprava, druhý týždeň autocvičisko, tretí a štvrtý týždeň je výcvik v premávke,“ priblížil inštruktor vojenskej autoškoly Peter Janči.

Vojenskej autoškole sa v reportáži venovali redaktori RTVS Vlado Záborský a Radoslav Šebo:

„Vojenská autoškola obnovená po 20 rokoch nám umožňuje rozvíjať zručnosti vojenských šoférov, vojenských vodičov – to, čo potrebujeme aj pre to, aby sme v ozbrojených silách mali dostatok takýchto ľudí,“ uviedol poverený minister obrany Martin Sklenár.

Príslušníci armády si doteraz robili vodičské preukazy mimo rezortu v klasických autoškolách na kurzoch, ktoré im nakupovalo ministerstvo obrany. Intenzívny kurz v tej rezortnej trvá 20 dní. Absolventi po ňom dostanú doklad o dokončení autoškoly. Takáto alternatíva je pre ministerstvo obrany výhodnejšia nielen z finančného hľadiska, ale aj z časového.

„Civilné autoškoly nevedia zabezpečiť taký intenzívny výcvik, doba bola dlhšia. Išlo by o niekoľko mesiacov,“ priblížil inštruktor Janči.

Svoju autoškolu chce aj ministerstvo vnútra

„Veríme, že to bude príťažlivé aj pre ľudí, ktorí prídu do ozbrojených síl a budú si môcť spraviť vodičák aj na techniku, na ktorú boli dakedy zvyknutí,“ hovorí minister obrany.

Po ministerstve obrany chce vlastnú rezortnú autoškolu už aj ministerstvo vnútra. Na to, aby vznikla, už podniklo prvé kroky.

„Žiadosť o registráciu autoškoly ministerstva vnútra plánujeme podať v najbližších dňoch. Momentálne sa finalizujú všetky podklady. Sme v kontakte s ministerstvom dopravy, takže očakávame hladký priebeh tejto registrácie,“ uviedol hovorca rezortu vnútra Matej Neumann.

Autoškola na ministerstve vnútra bude primárne pre policajtov a hasičov, ktorí potrebujú oprávnenie na rôzne vodičské skupiny. Okrem šetrenia na nákupoch civilných kurzov rezort vnútra očakáva, že tento benefit zvýši záujem o prácu v Policajnom zbore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko