Na hlavný obsah

Volodymyr Zelenskyj: Americké a nemecké systémy protivzdušnej obrany už prinášajú výsledky

Prezident Ukrajiny nové obranné systémy ocenil.

Volodymyr Zelenskyj: Americké a nemecké systémy protivzdušnej obrany už prinášajú výsledky
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Systémy protivzdušnej obrany dodané Ukrajine Nemeckom a Spojenými štátmi „už prinášajú významné výsledky“ a za posledný týždeň zostrelili „značné množstvo“ ruských rakiet a dronov. Povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vo svojom večernom prejave. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Ukrajinský prezident zverejnil videopríhovor niekoľko hodín po tom, čo Rusko podniklo na Ukrajinu viacero vĺn útokov, pri ktorých prišlo o život šesť ľudí. Spresnil, že Moskva za posledných sedem dní vypálila na Ukrajinu 65 rakiet rôzneho typu a vyslala 178 dronov.

Ide o výkonné systémy

Zelenskyj americký systém protivzdušnej obrany Patriot a nemecký systém IRIS-T SLM označil za vysoko výkonné a veľmi účinné systémy. „Tu na oblohe dokazujeme, že teror prehráva… Ukrajina môže vyhrať túto bitku a náš vzdušný štít nakoniec zaistí bezpečnosť pre celú Európu,“ povedal Zelenskyj.

Riadená strela vypálená z pozícií ruskej armády zničila v noci na nedeľu transfúznu stanicu v meste Kupiansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Išlo o jednu z najrušnejších nocí útokov za posledné týždne, píše The Guardian. Tento nočný útok na Ukrajinu bol údajne odplatou za jej úspešné útoky na ruské námorné lode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet