Na hlavný obsah

Ukrajina si podľa Zelenského zaslúži vďaku za to, že brzdí Rusko

Reagoval na výroky niektorých vplyvných zahraničných politikov.

Ukrajina si podľa Zelenského zaslúži vďaku za to, že brzdí Rusko
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu (2. 8.) trval na tom, že Ukrajina vďačí Západu za jeho podporu. Dodal však, že aj Ukrajina si zaslúži určitú vďaku za to, že zatláča Rusov. Informovala o tom britská televízia Sky News na svojom portáli.

Zelenskyj na konferencii ukrajinských veľvyslancov údajne povedal: „Ukrajina vie byť vďačná a vďačí každej krajine, úplne všetkým ľuďom, každému národu, ktorý nám pomohol. Ale náš prínos pre spoločnú bezpečnosť si zaslúži vďaku.“

Prezidentove výroky možno vnímať v súvislosti s niekoľkými spornými situáciami, vyvolanými vplyvnými zahraničnými politikmi, ktorí spochybnili reakcie Ukrajiny na ich pomoc. Ako Sky News v utorok (1. 8.) informovala, popredný poľský poradca vyhlásil, že Ukrajina by mala viac oceňovať podporu, ktorú jej Poľsko poskytlo za posledné roky.

Aj odchádzajúci britský minister obrany Ben Wallace v júli povedal: „Či sa to niekomu páči alebo nie, ľudia chcú vidieť trocha vďačnosti.“ Reagoval tak na otázku o frustrácii ukrajinského vedenia z toho, že nedostala oficiálne pozvanie do Severoatlantickej aliancie (NATO).

Ukrajinský prezident neskôr ostrejšie zareagoval: „Ako inak máme ukázať našu vďačnosť? Môžeme sa ráno zobudiť a ministrovi ďakovať. Nech mi napíše, ako sa mu máme poďakovať.“
Predmetné Zelenského vyjadrenie označil ukrajinský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Vadym Prystajko za „sarkastické“ a o niekoľko dní ho z funkcie odvolali.

Zelenskyj trval na svojom postoji

Zelenskyj však v stredu trval na svojom postoji a údajne povedal: „Zastaviť Rusko v obnovovaní ríše znamená zachrániť slobodu národov, ktoré sú pre ruské vojenské kolóny v dostupnej zóne.“ „Ruská bojová sila, ktorú Ukrajinci zničili, už nebude zabíjať v Európe, Ázii ani inde na ďalších kontinentoch sveta,“ vysvetlil prezident.

Zároveň vyzval svojich veľvyslancov, aby boli opatrní v prístupe k domácej politike vo svojich hostiteľských krajinách. „V rôznych krajinách sa budú v nasledujúcich mesiacoch konať voľby, čo vytvára určitú ťažkú situáciu. Potrebujeme porozumenie, ktoré preklenie takéto zložité vnútropolitické komplikácie. Ako veľvyslanci Ukrajiny musíte ochladzovať emócie, keď v politike susedov príliš vyčíňajú,“ poradil. „Chladiť, ale nebyť nemý,“ dodal Zelenskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet