Na hlavný obsah

Vrhol sa na mňa, škrtil a hádzal ma o zem, hovorí Michaela. Obete domáceho násilia často mlčia, nedôverujú polícii

Obete sa stretávajú s rôznymi prístupmi polície.

Vrhol sa na mňa, škrtil a hádzal ma o zem, hovorí Michaela. Obete domáceho násilia často mlčia, nedôverujú polícii
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Polícia zaznamenala v prvých troch mesiacoch tohto roka viac ako 300 prípadov domáceho násilia. Reálne čísla sú však podľa Útvaru hodnoty za peniaze oveľa vyššie. Obete tieto činy často nenahlásia, lebo nedôverujú polícii. Michaela bola obeťou domáceho násilia. Náhodný okoloidúci jej pomohol privolať políciu.

„Stihla som si zapnúť nahrávanie na mobile. Vtrhol do bytu, dal si môj mobil do vačku, takže som nemohla ani zavolať políciu, vrhol sa na mňa, začal ma škrtiť, mlátiť, hádzať o zem, búchal mi hlavu o stenu, odkopával moje mačky,“ opisuje traumatický zážitok Michaela.

Obetiam domáceho násilia sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

Útvar hodnoty za peniaze sa v najnovšej revízii okrem výdavkov zameral tiež na opatrenia, ktoré môžu zvýšiť kvalitu polície aj v tejto oblasti. Chcú docieliť, aby obete tieto trestné činy nahlasovali častejšie.

„Jedným zo spôsobov ako zvýšiť nahlasovanie takejto kriminality, je vyškoliť alebo pripraviť policajtov, aby adekvátne spolupracovali alebo pracovali s obeťami takejto kriminality,“ upozorňuje analytik Útvaru hodnoty za peniaze Patrik Pružinský.

„PZ v spolupráci s Akadémiou PZ v Bratislave realizuje špecializované vzdelávanie policajtov, pre prácu s obzvlášť zraniteľnými obeťami, ako k takýmto obetiam pristupovať citlivo a empaticky. Toto špecializované vzdelávanie doposiaľ absolvovalo viac ako 400 policajtov,“ uviedla hovorkyňa PPZ Denisa Bárdyová.

Slovensko je na tom dobre

Slovensko patrí v oblasti sexuálnej kriminality podľa Útvaru hodnoty za peniaze ku krajinám s najnižším počtom takýchto prípadov. Analytik si však myslí, že obetí môže byť viac. Problém vidí v tom, že Slovensko vôbec nemeria kriminalitu, ktorú obete z viacerých dôvodov polícii nenahlásia.

„Policajný zbor takýto výskum doposiaľ nerealizoval, nakoľko ide o problematiku skôr kriminologickú, respektíve vedeckú, ktorá spadá do štúdií vedeckých inštitúcií, ako napríklad Akadémie PZ,“ podotkla hovorkyňa PPZ Denisa Bárdyová.

Psychologička zariadenia núdzového bývania „Brána do života“ hovorí, že sa obete stretávajú s rôznymi prístupmi polície.

„Na jednej strane sú to veľmi, veľmi pozitívne skúsenosti, kedy bola polícia veľmi nápomocná nášmu centru. Ale stretávame sa aj s takými príbehmi, kedy nám ženy hovoria o tom, že sa stretli s necitlivým a častokrát aj bagatelizujúcim prístupom zo strany polície,“ hovorí psychologička Judita Majerová.

Skúsenosť s tým má aj Michaela. „Keď som sa konečne dovolala vyšetrovateľovi, povedali mi, že to presunuli na priestupok. Tam mi povedali, že prípad uzavreli, že sa nestal aj napriek tomu, že sú tam dôkazy. Že sú to iba moje slová proti môjmu expriateľovi,“ zhrnula Michaela.

„Apelujeme na obete, aby neváhali a kontaktovali Policajný zbor na telefónnom čísle 158, ktoré je dostupné nepretržite,“ zdôraznila policajná hovorkyňa. Hovorkyňa polície hovorí, že polícia vyhodnocuje tiež riziko ohrozenia obete a prijíma potrebné opatrenia na jej ochranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko